Torkade äppelringar

I helgen var jag ute och plockade äpplen. Det sägs att det inte är något bra äppelår i år, och det kan nog stämma med min upplevelse. På flera av mina äppelställen blev jag lottlös. Men det kan förstås vara någon annan som har hunnit först dit och plockat rent.

En nackdel med att plocka från äppelträd som står på allmän mark är att jag inte alltid kan vänta på att frukten ska bli helt mogen, för då kanske någon annan hinner plocka dem. Därför har jag ofta rätt så sura äpplen hemma.

Den här gången gjorde jag torkade äppelringar av skörden. Då är det nästan en fördel att äpplena är extra syrliga. Dessutom köpte jag äntligen en äppelurkärnare förra hösten, just för att kunna göra äppelringar. Jag skalade äpplena (det går bra att låta bli om man vill), kärnade ur dem och skar dem i tunna skivor (2–3 mm läste jag någonstans).

Sedan torkade jag dem i ugnen på så låg värme som det går med min ugn. Jag har inte kontrollmätt om den temperaturen är under 42 grader, så kanske är mina äppelringar inte raw. Du som har en torkugn använder förstås den. Det tog runt sex timmar för mina äppelringar att torka. Jag hade ugnsluckan en aning på glänt för att släppa ut fukten.

Jag gjorde tre plåtar. Ringarna på en av dem penslade jag med lite kokosolja med smak och strödde över kanel. Det blev gott, men jag tyckte faktiskt att de helt naturella var ännu godare. De med kokosoljan på tog dessutom lite längre tid på sig att torka. Den plåten fick stå kvar över natten i den avstängda ugnen för att de skulle bli helt torra.

Jag minns från när jag var liten att min mamma torkade äppelringar i rumstemperatur hängande på snören i köket, så det fungerar också. Det tar lite tid dock. Och jag gick och åt äpplena i smyg medan de hängde på tork. Om jag hade ett bra rum att hänga upp äpplen i skulle det vara ett ännu roligare alternativ – då snackar vi snacks med noll klimatavtryck.

Vilka goda snacks! De tog slut på ett litet kick. Och som vanligt gillar jag så himla mycket att kunna gå ut att plocka min egen mat. Hoppas att jag kan hitta fler äpplen där ute så att jag kan göra en omgång till. Jag får se om jag hinner ut på äppeljakt i helgen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *