Tio dagars raw food-detox

Jag har precis gjort en tio dagars rawfood-detox. Och jag bloggade inte ens om det! Det har två orsaker:

  1. Vem sjutton vill läsa om någon idiot som sitter och detoxar över jul och nyår? Det är ju i januari det är detoxläge.
  2. Jag upplevde det inte lika inspirerande som det har varit de tidigare gångerna.

Först lite kort bakgrund. Du som brukar läsa den här bloggen vet redan att jag så här års brukar hålla till i Valle Gran Rey på La Gomera. När jag kommer hit blir jag alltid så inspirerad att äta rawfood, eftersom det finns så otroligt mycket fräscha frukter och grönsaker här som jag bara vill frossa i.

Den minnesgoda bloggläsaren vet också att jag har lite svårt för begreppet detox. Den som äter bra till vardags behöver ingen avgiftning. Men eftersom begreppet detox är så utbrett så använder jag det ändå. Mitt syfte med att äta bara rawfood under en period är:

  • att äta ännu mer frukt och grönsaker än vanligt
  • att jag då bara äter veganskt, och i min värld är det något bra – för planeten, för djuren, för mig – varje gång jag äter en vegansk måltid och därmed inga animalier
  • att jag automatiskt undviker socker, gluten och mjölkprodukter, saker jag upplever att jag mår bättre utan
  • att experimentera med hur jag mår under en period med bara rawfood, och kanske framför allt hur jag mår när jag börjar äta annat igen, och om det är några matvanor jag kommer på att jag vill ändra.

Så varför gjorde jag en detox under jul- och nyårshelgerna? För bloggens skull borde jag naturligtvis ha påbörjat min rawfoodperiod i dag, den 1 januari. Men för min egen skull passade det bättre att starta den 22 december, för det var då jag kom till Valle Gran Rey. Jag firar inte jul, så julmat var inget jag behövde ta med i beräkningen. Och om jag är ensam på La Gomera så är det troligt att jag inte heller gör något särskilt på nyår. Så det passade mig att starta redan före jul, och i dag åt jag en varm måltid för första gången sedan dess.

Bristen på inspiration då? Jo, den här rawfoodperioden fick mig att inse att en förutsättning för att jag ska vilja äta hundra procent rawfood är att det är varmt väder. Och det har inte varit så varmt här i Valle Gran Rey de här tio dagarna. Först regn, sedan mulet, lite sol ibland, och nu har det tokblåst i flera dagar. Och även om det inte är kallt så går jag ofta runt och känner mig lite trög och frusen när det är mulet. Då vill jag ha den värmande, kanske rentav tröstande, känslan som en varm måltid ger. Kall mat gav inte alls samma tillfredsställelse.

Men jag har mått bra under de tio dagarna. Magen har hållit sig i form. Jag har ingen våg men jag gissar att jag har gått ner något kilo, fast det beror nog lika mycket på mina semestervanor. (Jag har haft ett par veckors semester, men i morgon börjar jag jobba igen.) Dessa vanor går ut på att jag äter så sen frukost att jag bara får in tre måltider om dagen och inga mellanmål som jag annars behöver, och då blir det totala kaloriintaget aningen mindre än vanligt. Den sena frukosten beror inte på att jag sover på förmiddagarna utan på att jag, när jag är ledig, oftast ägnar dagens första timmar åt att yoga och ta hand om kroppen på olika sätt, och då passar det mig att äta senare. Till skillnad från när jag jobbar, för jag är verkligen inte skärpt i skallen utan mat i magen.

Det här är det jag oftast har ätit under de här tio dagarna:

Under det fantastiska lagret av mango, (alltså, den närodlade mangon!) granatäpple och kiwi döljer sig en chiapudding med banan och kakao.

En reaktion på ”Tio dagars raw food-detox

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *