Ta vara på nyponen

I går plockade jag nypon. Jag har tänkt göra det i flera veckor men tvekat vid tanken på hur besvärligt det verkar att peta ur kärnorna. Men så handlade det senaste nyhetsbrevet från Dags att plocka (prenumerera på det om du är intresserad av ätbara vilda växter!) om just nypon, och då blev jag så inspirerad att jag inte kunde låta bli.

Min plan var att göra en raw nyponpuré att ha som grund till allt som jag skulle kunna tänka mig att göra med nypon. Jag snoppade nyponen och körde dem i mixern med en skvätt vatten. Jag fick mycket riktigt en puré, men kärnorna blev inte finfördelade i mixern utan de var kvar. De är hårda och inte alls trevliga att tugga på. För att få bort dem pressade jag purén genom ett durkslag. Jag provade först med en trådsil, men den var för finmaskig och jag fick inte igenom någon puré. Durkslaget var å andra sidan aningen för grovmaskigt, så enstaka kärnor blev kvar. Men det kändes okej ändå. Jag pressade purén genom durkslaget med en sked – och även med en soppslev. Slutresultatet blev bra, men det hela kändes rätt meckigt. Och dessutom blev det en del spill i och med att delar av purén blev kvar bland kärnorna som jag slängde. Kanske är det lättare ändå att rensa nyponen på kärnor innan jag mixar dem? Jag ska prova det nästa gång.

Purén går utmärkt att använda till lite vad som helst som du kan ha bär i: smoothies, olika kakor och bollar – kanske en raw nyponcheesecake, låter inte det gott? Jag gjorde en smoothie och sparade sedan purén i kylskåpet, där jag räknar med att den håller åtminstone några dagar. Dessutom frös jag in lite att trösta mig med en vinterdag när inget färskt växer ute längre.

Jag återkommer med receptet på smoothien och ett recept till med nypon. Stay tuned ;-)

wpid-20151003_152942.jpg

3 reaktioner på ”Ta vara på nyponen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *