Sommarrullar med krispiga grönsaker

När jag var på en vietnamesisk restaurang kallades vårrullarna – du vet sådana som inte är friterade utan bara inrullade i rispapper – för sommarrullar. Kul namn tycker jag! Och bra att skilja dem från de friterade vårrullarna, som ju är något helt annat.

Jag har sett att den här typen av vårrullar ganska ofta används i raw food-sammanhang. Det känns egentligen märkligt, för jag gissar att det rispapper som används inte är raw – riset måste väl värmas upp för att man ska kunna tillverka papper av det? Någon som vet?

Men okej, grönsakerna i är ju raw i alla fall, så mina sommarrullar får vara med på ett hörn här på rawfoodsidan ;-)

Jag tar helt enkelt diverse grönsaker och omvandlar till mindre bitar. Gurka i stavar. Morötter i strimlor. Hackade mangoldstjälkar om jag har skördat sådana från min odlingslott. Och gärna en del gröna blad. Spenat. Ängssyra. Kanske ärt- eller solrosskott. Och färska örter, helst koriander.

Ett rispapper får ligga i blöt någon minut så att det mjuknar. Sedan lägger jag på en sträng med wasabi, och så en hög med grönsaker och örter. Innan jag rullar ihop vårrullen häller jag över en skvätt sesamolja och lite sesamfrön och strör över örtsalt.

Till vårrullarna gör jag en sås på tamarisoja, sesamolja, olivolja, örtsalt, lime, agavesirap, pressad ingefära, eventuellt chili och vatten.

wpid-20150930_141603.jpg
Jag gillar min skugga på den här bilden – det ser ut som om jag står med händerna i fickorna, men jag knäpper ju bilden! :-)

 

wpid-20150930_141415.jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *