Schnitzerkost

På den fantastiska frukostbuffén på Ängsbacka i somras serverades bland annat schnitzerkost. Jag hade aldrig hört talas om det tidigare, men det är en raw gröt som kan varieras i det oändliga. Grunden är att man först blötlägger och groddar olika sädesslag eller baljväxter och sedan blandar det med alla möjliga goa grejer.

Själv har jag gjort min gröt på hel havre, eller nakenhavre som den också kan kallas. Jag lägger havren i blöt i en burk med dubbla mängden vatten i ett dygn i skafferiet. Sedan häller jag bort vattnet, sköljer havren och låter den stå i burken ytterligare ett dygn, fortfarande i rumstemperatur. Därefter sköljer jag havren noga igen och sedan är den färdig att användas.

Jag har i princip gjort två varianter på den här gröten. I den första varianten blandar jag havren med allt möjligt gott: russin, riven kokos, hackad mandel, pressad ingefära, pressad citron, kardemumma, kanel, vanilj. Och sedan serverar jag med färska blåbär och eventuellt rivet äpple och mer kanel.

I den andra varianten kör jag hela blandningen ovan i matberedare tillsammans med ett par matskedar rå kakao per person, en matsked honung och lite vatten för att få bra konsistens. Även den här chokladgröten har jag ätit med färska blåbär. Sa jag att jag plockade 19 liter blåbär i somras? Frysen är fortfarande full :-)

När jag gör Schnitzerkost så fyller jag en stor glasburk, vilket ger mig frukost i 4–5 dagar. Jag gör den på söndagen så har jag frukosten färdig för hela veckan. På jobba-hemma-dagar med gott om tid på morgonen så brukar jag komplettera med en smoothie av något slag.

Vilken är din bästa raw food-gröt?

5 reaktioner på ”Schnitzerkost

  1. Jag brukar göra chiapudding som för mig känns lite grötigt i karraktären, fast mycket godare såklart. Annars har jag en favorit frukost med avokado och banan som alltid ger avundsjuka blickar i frukostrummet. Titta gärna in på rawfoodbloggen.se för recepten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *