Raw food-sushi

I dag blev det raw sushi till lunch. Grunden till det här receptet kommer ur Erica Palmcrantz Aziz bok Raw food på svenska, men jag följer det inte till punkt och pricka.image

Så här gör jag till en person (Det går utmärkt att göra till flera också, men då tar det en stund att rulla ihop dem):

Kör en näve cashewnötter i matberedaren tills de är finfördelade. Mixa vidare med två små avokador, wasabi efter smak och en skvätt tamari.

Skär morötter i korta stavar (andra grönsaker går också bra: selleri, gurka, blomkål …). Rulla in en morotsbit och en sked avokadoröra i en remsa av ett orostat noriark. När jag äter dem brukar jag doppa dem först i tamari och sedan i oskalade sesamfrön.

Om det ska bli en 100 procent raw food-rätt så behöver du använda noriark som inte är rostade. Det finns att köpa i välsorterade hälsokostaffärer – i Stockholm har jag hittat det på Gryningen på Söder. De noriark som du köper i din vanliga mataffär är rostade för att smakerna ska komma fram. Om jag ska vara ärlig så brukar jag ofta fuska och använda de rostade. Men om jag har noriark som är raw hemma så känns det alltid som ett extra plus.

Och nej, vanlig sushi är inte raw food. Den består till en stor del av kokt ris. Inget fel i det, men det är inte raw food :-)  

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *