Raw food-detox

Sedan i går gör jag en raw food-detox. Bakgrunden är att jag i går kom till Valle Gran Rey på La Gomera, där jag tänker stanna i en månad. (Vill du veta mer? Kolla in Gomerabloggen.) Här finns det fantastiska frukter och grönsaker. Avokadon smälter i munnen – konsistensen är som guacamole direkt när man gröper fruktköttet ur skalet, man behöver inte ens mosa den. Jag gör fruktsallad på mango och papaya och närodlade granatäpplen. Med andra ord: jag blir otroligt inspirerad att äta mycket frukt och grönsaker när jag är här, gärna precis som de är, alltså inte tillagade, kanske med tillägg av lite salt, peppar och olivolja.

När jag är på La Gomera består min kost därför helt automatiskt av en större del raw food än när jag är hemma i Sverige. Därifrån är steget inte långt till att äta helt och hållet raw. Jag gjorde det förra året i två veckor, och nu gör jag det igen. Dessutom bor jag ensam under den här månaden, vilket gör det lättare att rawfooda än på hemmaplan, där maken och jag turas om att laga mat.

Egentligen bär det mig emot att använda uttrycket detox. Jag tror inte på detox; jag tror på att äta nyttigt året runt, och att unna sig en och annan av de där onyttigheterna som man längtar mest efter.  Den som äter nyttigt, inte röker och inte dricker alkohol så ofta behöver inte avgiftas, om du frågar mig.

Men. Nu har detox blivit ett vedertaget uttryck för att äta extra nyttig mat under en period. Och eftersom jag vill att den som googlar det ska hitta hit så använder jag det uttrycket. En detox kan se ut på lite olika sätt, men oftast innebär det att man inte äter några tillsatser, inget socker, kanske inget gluten och inga mjölkprodukter, och eventuellt inga animaliska produkter alls. När du äter raw food undviker du automatiskt allt det här.

Varför ska man göra en detox?

Varför ska man då göra en detox? Svaret på det har bara du själv. Några anledningar till att göra en raw food-detox kan vara att

  • du vill ta dig ur ett sockerberoende
  • du känner dig däst efter all julmat
  • du har problem med magen
  • du känner dig trött på att äta djur
  • du vill få en spark i baken för att gå ner i vikt.

Varför gör jag en raw food-detox?

Mitt syfte med att göra en raw food-detox är framför allt mitt ständiga sökande efter svaret på frågan ”Vilken mat mår jag bäst av?”

Jag mår bra av att äta raw food, så mycket är klart. Däremot vill jag inte äta 100 procent raw food i resten av mitt liv. Det finns mat som jag inte är beredd att avstå från. Ost, lakrits, semlor, för att ta några exempel. (Här noterade du kanske att jag inte nämnde choklad, men det beror bara på att jag inte behöver avstå från choklad när jag äter raw food.)

I perioder när jag har ätit mycket raw food har jag kommit närmare svaret på den här frågan. När jag först upptäckte raw food för några år sedan blev jag av med mina utbrott av dålig mage som jag hade med kanske ett par månaders mellanrum. Jag var i princip magsjuk i 1-2 dagar utan att jag visste varför. Med mer raw food i min kost slutade det här. Först när jag återgick till mina tidigare keso- och kesellamellanmål under en period, och genast fick en magattack igen, förstod jag att jag inte skulle äta så mycket mjölkprodukter. Raw food-ätandet var ett verktyg för mig att komma fram till det.

Efter min raw food-period här på La Gomera förra vintern reagerade min mage inte så bra när jag började äta annat igen. Efter ytterligare någon månads experimenterande när jag kom hem insåg jag att det var gluten som var boven. Jag upptäckte också att det där diffusa illamåendet, som jag har haft då och då så länge jag kan minnas, bara uppstod dagen efter att jag hade ätit gluten. Glutenbaksmälla alltså. Så onödigt.

Numera äter jag nästan inget gluten till vardags. De mjölkprodukter jag får i mig är i princip bara ost, och någon enstaka efterrätt ibland, som semlor eller glass. Genom att äta mer raw food har jag alltså lärt mig saker om hur jag ska äta för att må bra. Kanske kommer jag fram till något nytt den här gången. Om inte så får jag i alla fall äta en massa goda frukter och grönsaker under tiden.

Raw food-detox: nu kör vi!

Men gud, vad hon babblar, tänker hon komma till saken någon gång eller? Japp, jag har alltså redan börjat med mitt rawfoodande. Jag vet inte riktig hur länge jag kommer att hålla på. Minst 10 dagar tänker jag mig. Det beror lite på hur allvarliga cravings jag får efter saker som inte är raw food (läs: ost).

Jag kommer att berätta här vad jag äter varje dag under min raw food-detox, så titta gärna in här och få inspiration att hänga på.

Ja, jag förstår att du håller på och firar nyår och så just nu, och att du bara vill sitta i soffan och käka pizza och dricka cola i morgon. Men på fredag kanske? Den 2 januari. Är inte det en bra dag för att köra igång en detox?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *