Raw food-bollar – tre recept

På söndagar brukar jag göra en bunt nötbollar att ha under den kommande veckan. De är perfekta som mellanmål, särskilt dagar när jag är på språng, och gärna i kombination med ett äpple eller en morot.

Den här veckan blev det inte mindre än tre sorters bollar – jag gjorde extra många för att jag planerar att bjuda på dem till fikat hos en kund där jag sitter och jobbar i morgon.

Pepparkaksbollar

20–25 st

Pepparkaksbollarna gör jag genom att köra följande ingredienser i matberedaren:

 • 4 dl sötmandel
 • 8 dadlar
 • 4 tsk kanel
 • 4 tsk kardemumma
 • en nypa mald nejlika
 • en rejäl bit färsk ingefära hackad i bitar
 • 2 msk honung
 • 2 msk kallpressad kokosolja
 • en nypa salt

Börja med mandeln och kör matberedaren tills den är ordentligt finfördelad. Blanda därefter i resten av ingredienserna. Kokosoljan får gärna vara mjuk på gränsen till flytande. Om den är kall och hård, så ställ den i närheten av en värmekälla innan du använder den – eller i solen om den råkar titta in i köket. Rulla till bollar.

image

Citron- och lakritsbollar

ca 25 st

 • 5 dl sötmandel
 • 0,5 tsk vaniljpulver
 • 8 dadlar
 • 2 msk honung
 • saften av en halv citron
 • lakritspulver

Kör mandeln i matberedaren tills den är ordentligt finfördelad. Fortsätt att köra matberedaren medan du häller i resten av ingredienserna utom lakritspulvret. Rulla till bollar. Rulla bollarna i lakritspulvret.

Lakritspulver är egentligen fusk – det är inte raw food. Om du vill göra lakritsbollar som är hundra procent raw kan du använda lakritsrotspulver, som är mald lakritsrot. Du kan också mala stjärnanis till ett pulver, till exempel med en mortel, och använda det för att få lakritssmak.

Choklad- och kokosbollar

ca 25 st

Det här receptet kommer ur Erica Palmcrantz Aziz bok Mitt nya raw food-kök. Hon kallar dem bjudbollar, eftersom de inte innehåller några nötter och därför går att bjuda på även i sammanhang där någon kan vara allergisk mot nötter.

 • 3 dl solroskärnor
 • 1 dl riven kokos
 • 1 dl rå kakao
 • 1 msk kokosolja
 • 2 msk honung
 • 1 dl russin
 • 0,5 dl kakaonibs
 • en nypa salt

Jag hade även i en skvätt pressad citron. Det står i receptet att russinen ska vara blötlagda, men jag är aldrig så välplanerad att jag hinner blötlägga saker. Men det gick bra ändå. Enligt receptet i boken ska man även ha i 15 droppar pepparmyntaolja, men det hade jag ingen, så det hoppade jag över.

Det var första gången jag gjorde raw food-bollar på solrosfrön. Av någon anledning hade jag fått för mig att det inte skulle vara lika gott som att göra dem på nötter, men det var fel! Det blir definitivt solrosbollar hemma hos mig fler söndagar.

En reaktion på ”Raw food-bollar – tre recept

 1. Pingback: Chokladbollar – recept lätt att variera | Choklad choklad choklad

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *