Raw chokladfudge med julsmak

Jag firar inte jul och gör därför inget särskilt juligt så här års. Men jag gillar många av julsmakerna och blir lätt inspirerad när omvärlden frossar loss i dem. När jag gjorde raw chokladfudge i dag ville jag därför att den skulle ha lite juliga smaker. Varför inte kanel och apelsin? Så här gjorde jag:

Recept på raw chokladfudge med kanel och apelsinskal

Ingredienser:

  • 2 dl sötmandel
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 0,5 dl kokosolja
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 1,5 tsk äkta kanel
  • 2 msk raw agavesirap
  • 0,75 msk raw kakao
  • en nypa malda nejlikor
  • strimlat apelsinskal

Gör så här:

Först körde jag mandeln i matberedaren så att den blev ordentligt finfördelad, och sedan hade jag i en ingrediens i taget, utom apelsinskalet, och fortsatte köra maskinen tills det var en jämn smet. Jag rullade bollar och lade i knäckformar. Och till sist lade jag på ett par strimlor apelsinskal på varje boll innan jag ställde in dem i kylskåpet. Det går också utmärkt att hälla allt i en liten form och sedan skära i bitar.

Det blev ganska diskreta smaker. Kanelen kändes inte så mycket, och den som vill ha rejälare kanelsmak kan nog prova att ha i lite mer kanel. Nejliksmaken var däremot tydlig, och där gäller det att vara försiktig – nejlikorna kan lätt ta över alltihop. Min fudge hamnade precis på rätt sida om den gränsen. Så prova med en liten nypa och smaka av smeten.

Apelsinskalet var det bästa med den här fudgen. Det gav en tydlig och fin apelsinsmak som gjorde sig mycket bra till chokladen och kryddorna – och då gillar jag ändå inte apelsinchoklad typ romerska bågar eller så.

Jag gillade absolut den här fudgen. Man kan också tänka sig att skippa apelsinskalet och göra mer pepparkakssmak genom att komplettera kanelen och nejlikorna med kardemumma och ingefära. Eller kanske skippa alla pepparkakskryddor och komplettera apelsinskalet med saffran?

wp-1480168759380.jpg

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *