Premiär för att plocka gröna blad

Den här veckan var det säsongspremiär för mig för att gå ut och plocka min egen mat. Det här är ju något som jag går igång på, och varje sommar går jag och drömmer om att kunna leva på det som naturen ger. Tyvärr lönar det sig betydligt bättre att jobba och köpa min mat än att gå ut och plocka den själv, så det blir mest en dröm. Men i liten skala får jag i alla fall min mat direkt från naturen. Mer än tidigare de senaste två somrarna i och med att jag blev lycklig ägare till en odlingslott.

Förra sommaren tog jag ytterligare ett steg genom att lära mig känna igen fler vilda ätliga växter än tidigare. Och nu går det att plocka växter ute i naturen igen, i alla fall i Stockholm där jag bor.

Jag gjorde ingen stor grej av det här utan plockade bara med mig lite blad som jag råkade gå förbi. Många av bladen är små så här års, vilket är bra eftersom de ofta blir bittrare ju större de är. Jag plockade maskrosblad, skräppa, daggkåpor och violer. Det här med violerna var en ny bekantskap för mig, som jag läste om i nyhetsbrevet Dags att plocka, som är världens bästa om du är intresserad av att gå ut och plocka din egen mat. Både de lila blommorna och de gröna bladen går att äta. Jag gjorde absolut ingenting med bladen utom att skölja av dem innan jag åt dem, och sedan hade jag dem till maten, en inte det minsta raw linsgryta, som en sallad. Violerna ger verkligen en god smak. Om du gillar godis med violsmak så kommer du att gilla färska violer också.

Vill du veta mer om att gå ut och plocka gröna blad? Här är inlägget jag skrev i somras om att plocka vilda ätbara växter.

20160419_145205.jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *