Plocka min egen mat

Jag älskar tanken på att kunna gå ut och plocka min egen mat. Jag har en romantisk bild av att kunna leva av vad naturen ger i stor utsträckning under sommarhalvåret. Det känns som det ultimata sättet att få miljövänlig, obesprutad och närodlad mat. Genom att gå ut och plocka maten själv gör jag inga klimatavtryck alls eftersom jag förflyttar mig enbart med hjälp av mina fötter, och möjligtvis med hjälp av min cykel.

I praktiken stupar det framför allt på att jag inte har tid. Om jag jobbar en halv dag så kan jag köpa så mycket mer mat för pengarna jag tjänar då än den mat jag hinner plocka på samma tid. På sätt och vis är det väl fel att tänka så – det är inte bara min tid som ska räknas in utan även till exempel vad planeten vinner på att jag går ut och plockar min egen mat i stället för att köpa mat som kanske har fraktats långa sträckor. Men tid är något av det värdefullaste jag har och jag har svårt att inte tänka egoistiskt. Nu har jag i alla fall satt upp bland mina mål för det närmaste året att jag ska gå ut och plocka min egen mat minst en gång i veckan under säsong.

Under semestern hade jag tid att plocka min egen mat. Det blev många turer till blåbärsskogen, senast i dag faktiskt, och nu är frysen full av blåbär.

20150725_155436(0)

Jag lärde mig att känna igen och plocka fler vilda gröna växter att göra smoothie av. Jag plockade smultron, svarta vinbär, körsbär och vilda hallon.

20150710_132146

Den senaste veckan har jag även börjat plocka äpplen. Vadå, pallar du? brukar folk fråga oförstående när jag säger att jag har varit ute och plockat äpplen. Det får mig att undra om det bara är i min del av världen som det finns gott om äppelträd som växer på allmän mark. Jag känner till säkert tjugo äppelträd med frukt som mognar vid olika tidpunkter, och ofta har jag inte behövt köpa ett enda äpple från slutet av augusti till någon gång i december.

Drömmen om att kunna leva på egenplockad mat är betydligt närmare i och med att jag sedan ett drygt år tillbaka har en odlingslott. De senaste veckorna har jag knappt köpt några grönsaker alls i affären, utan maten har baserats på grönsaker från lotten. Mest har jag av grönkål, mangold och squash.

wpid-20150818_132736.jpg

Och örter. Massor massor av örter. Det är så lyxigt att kunna använda precis hur mycket färska örter som helst i maten. Jag har persilja, citronmeliss, koriander, oregano, gräslök och lite basilika.

wpid-20150823_174230.jpg

När jag kommer ut till min lott och ser all mat som växer där – eller när jag kommer hem med en hink full av blåbär – känner jag mig så otroligt rik. Den känslan är starkare än känslan jag får av att skicka en faktura som jag så småningom kan omvandla till mat. Och att få känna mig rik är väl en bra anledning att plocka min egen mat?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *