Odla stevia på balkongen

Jag är alltid lite skeptisk mot sötningsmedel, och de enda jag egentligen använder till vardags är honung och agavesirap. Och så sötar jag förstås med andra naturligt söta livsmedel som äpple, banan, torkade dadlar, aprikoser, russin och så vidare.

Därför är jag även skeptisk mot stevia. Det är ett ämne som på konstgjord väg framställs ur växten stevia, eller sötflockel.

Men den där växten då, sötflockel, den borde man väl kunna använda som den är eller? Växter är jag som bekant inte skeptisk mot. Sagt och gjort började jag odla sötflockel på min balkong i somras.

20150728_132434Odlingen gick bra och plantorna tog sig som de skulle. Bladen var gröna, färska och fina och det var bara att plocka ett blad för att få sötning. Det var bara ett problem: det var skitäckligt. Ja, faktiskt. Det smakade fruktansvärt parfymigt och konstgjort. Precis den där smaken som jag avskyr hos sötningsmedel och som gör att jag aldrig skulle ha fått för mig att dricka lightläsk ens på den tiden jag tyckte att dricka läsk var en normal sak att göra.

Så nej, det blir ingen mer steviaodling på min balkong. Men det är kul att ha testat.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *