Kakdegsbollar

Veckans bollar blev de här sjukt goda, men inte hundra procent raw, kakdegsbollarna. Det är något särskilt med kombinationen jordnötter och choklad. Lite vanilj och kanel på det och vi snackar kakdeg.

Ingredienser:

  • 3 dl solroskärnor
  • 1 dl kokosflingor
  • 1 dl jordnötter (inte raw)
  • knappt 1 dl jordnötssmör (inte raw)
  • en halv dl kakaosmör
  • 2 tsk vaniljpulver
  • 1 tsk kanel
  • 10 dadlar
  • 2 msk honung
  • saften från en lime
  • en halv dl kakaonibs
  • vatten

Kör ingredienserna i matberedaren i den ordning som de står i den här listan. Kakaonibsen vill du inte köra för länge, eftersom de då bara blir smulor – det är de krunschiga bitarna man vill åt. Vatten häller du i sist lite i taget tills bollarna har fått en konsistens så att matberedaren fortfarande blandar runt smeten.

Rulla till bollar och förvara i kylskåpet. Jag tror att det här blev runt 30 bollar, så jag frös in några också.

Sa jag att de blev sjukt goda? ;-)

Vad kakaonibs är? Det är ett egentligen ganska fånigt namn på krossade kakaobönor. De är hårda och inte särskilt goda att bara äta rakt av, men det blir ack så gott i ett sammanhang där man vill ha lite tuggmotstånd och övriga ingredienser är mjuka och söta. Du kan till exempel köpa dem hos Bodystore, som har flera olika varianter:

Raw kakaonibs från Go for life hos Bodystore

Kakaonibs criollo från Rawpowder hos Bodystore

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *