Overnight oats med violer

Varje år blir jag lika glad när jag kan gå ut och plocka mat i naturen igen. Hittills har jag bara plockat violer, men jag har spanat in att det har börjat komma lite gröna blad: maskrosblad, daggkåpa, kirskål och jag har även sett några pyttesmå nässlor. Jag ska gå ut och plocka lite smått och gott till en smoothie någon dag.

I går blev det overnight oats med violer till frukost. Fint va? :-)

Den är inte rawfood eftersom havregryn inte är råa. Men om du vill testa så brukar jag för en portion ta en deciliter havregryn och två deciliter vätska – oftast kokosmjölk och havremjölk. Oftast har jag även i lite mortlade chiafrön och hackad mandel. Och så en nypa vaniljpulver, och eftersom jag gillar när det är sött brukar jag även ha i en skvätt agavesirap, men det är inte nödvändigt. Häll i allt i en burk, rör om och låt stå några timmar eller över natten.

Som topping använder jag oftast blåbär och banan. Ibland även valnötter och kakao nibs. Den här gången hade jag också mandel (för att jag hade glömt att ha i det kvällen innan), och så violerna då.

Blåbärsglass i stora lass

Jag gjorde en så god blåbärsglass igår. Till frukost faktiskt, he he.

Jag började med att köra sötmandel och pumpakärnor i matberedaren så att det blev finfördelat. Sedan hade jag i rejält med blåbär, några få tranbär (för de är lite för sura för min smak), bananer frysta i skivor, kardemumma, vaniljpulver och havremjölk. Det går bra att använda vilken vätska som helst, till exempel vatten eller hemgjord nötmjölk om du vill att glassen ska bli 100 procent raw.

Food Pharmacys gurkmejashot

Jag gjorde Food Pharmacys gurkmejashot häromdagen.

Den innehåller juice (jag hade morotsvarianten från Råsaft), gurkmeja, cayennepeppar, kanel (ceylon-), äppelcidervinäger, citronjuice och olivolja.

Jag brukar ju vilja att saker ska vara både goda och nyttiga, inte bara nyttiga, men ibland gör jag  undantag. Det här är ett sådant, ha ha. Det var dock inte lika äckligt som jag hade tänkt mig. Men men, bara att stjälpa i sig och sedan gå vidare med sin dag.

Färskt vetegräs

Vetegräs har jag tidigare bara stött på i pulverform, så jag har inte tänkt på att man borde kunna odla det själv. Men så snubblade jag över färskt vetegräs på MatHem, och kunde inte låta bli att köpa.

Det smakar ganska exakt som att tugga på ett grässtrå på en sommaräng :-) Jag tänker mig att jag klipper ett gäng strån och har i en smoothie eller strör över en sallad.

Nu är jag sugen på att odla mitt eget vetegräs. Någon som har provat?

Sjukt god raw pesto

Jag gjorde faktiskt en sjukt god pesto. Nu ska jag bara komma ihåg vad som var i.

Basilika, lite färsk vitkål, en gnutta persilja, kanske några myntablad också, rucola, en vitlöksklyfta, massor av olivolja, örtsalt, svartpeppar, någon matsked näringsjäst (annonslänk). Ja, ungefär så var det nog. (Uppdatering: en skvätt agavesirap var det också; jag gillar ju sötma.)

Jag dippade selleristavar och morötter i. Och så åt jag den som tillbehör till en sallad på färsk vitkål, nyskördad lök som jag låtit dra i salt en stund och sedan sköljt av, soltorkade tomater och pumpakärnor. Surkål hade jag till också. Om du har en känslig mage eller inte är så van rawfoodare så kan magen reagera på all denna kål, så var lite försiktig.

Papaya + lime = sant

Har vi pratat om kombon papaya och lime? Jag har hört många gånger att man ska pressa lite lime på sin papaya och att det blir så gott, men jag har inte kommit mig för att testa. Det beror nog mest på att jag inte är så förtjust i papaya. Jag tycker att den smakar lite för … hur ska jag säga det här utan att du tappar aptiten? Äh, jag säger det bara: avlopp :-)

Så jag brukar aldrig äta papaya rakt upp och ner. Däremot kan jag ha den i en fruktsallad när jag är i en del av världen där det växer papaya, på La Gomera alltså.

Men nu testade jag. Jag delade papayan på mitten, gröpte ur kärnorna med en sked, pressade ordentligt med lime över alltihop och åt med en liten sked direkt ur skalet. Och jävlar vad gott det var! Det här kan jag lätt äta varje dag.

Varför har vi inte juicemaskiner i mataffären?

Det här gillade jag så himla mycket: en apelsinjuicepress i mataffären!

Det här var i Puerto de la Cruz på Teneriffa. Så himla smidigt – både om man vill köpa något bra att dricka på språng och för att ha till frukost nästa dag. Det fanns två storlekar på flaskor. En liter kostade 3,30 euro.

Det här vill jag ha i Sverige. Fast med bättre miljötänk. Det kan inte vara så att alla som köper juice ska använda en ny plastflaska varje gång. Glasflaskor som man återanvänder kanske skulle kunna fungera? Eller för den delen plastflaskor men med ett fungerande pantsystem så att man använder sin flaska många gånger. Kanske helt enkelt att flaskan kostar mer än juicen, så att man blir peppad att ta med sig flaskan till affären igen och igen och igen.

Jag tog en rawfoodvecka

Jag är, som vanligt så här års, i Valle Gran Rey på La Gomera. Och enligt samma tradition så blir jag alltid så sugen på att äta mer rawfood när jag är här – klimatet är rawfoodvänligare än den svenska vintern och det finns fantastiskt fina grönsaker och frukter här. På vägen hit tillbringade jag några dagar i Puerto de la Cruz på Teneriffa (jag bloggar om allt det här på Gomerabloggen, så titta gärna in där om du är nyfiken). Redan där började inspirationen den här gången. Jag  var lite sugen på om jag skulle köra en period med helt och hållet rawfood – minst en vecka men gärna längre. När jag kom till lägenheten jag hade hyrt i Puerto de la Cruz visade det sig att den hade  betydligt mer köksutrustning än vad jag är van vid i Valle Gran Rey. Där fanns till och med en mixer.

Det avgjorde saken. Det fick bli rawfood för hela slanten. De dagarna jag var i Puerto de la Cruz såg min meny i princip likadan ut varje dag, nämligen så här:

Frukost: fruktsallad på banan, mango, papaya, persimon, kanske apelsin eller päron, valnötter, bitar av kokosnöt.

Lunch: avokado med surkål, salt och peppar, ett par råa morötter, kanske en grapefrukt eller någon annan frukt, några nötter

Middag: en stor grön smoothie på grönkål, broccoli, selleri, vattenkrasse (den smakar ordentligt kryddigt, så det är bra att inte ha i för mycket av den), banan, mango, kanske papaya och eventuellt någon pressad apelsin, annars vatten som vätska. Lite nötter och torkad frukt.

Jag hade inte lust att lägga tid på matlagning, och dessutom var jag ju bara där några dagar, så jag hade inte köpt några kryddor, oljor och skafferivaror. Salt och peppar fanns dock i ett skåp, så det använde jag. När det finns gott om färska frukter och grönsaker kan rawfood vara så otroligt enkelt!

Jag fortsatte äta hundra procent rawfood ett par dagar till när jag hade kommit till Valle Gran Rey. Sedan satt jag på balkongen en dag och var hungrig, för att det var matdags. Och så var det någon – restaurangen på gatan utanför tror jag – som stekte något med vitlök och det doftade så vansinnigt gott så jag kunde inte se någon anledning till att jag skulle neka mig själv det. Jag gick in och stekte färsk vitkål med lök, vitlök, gurkmeja och ingefära. Och rostade hasselnötter till. Så kan det gå. Men det blev i alla fall en vecka med helt och hållet rawfood.

Min plan just nu är att fortsätta äta mycket rawfood den närmaste tiden, men även plocka in lite annat som jag känner för. Planen var att under en månad fortsätta äta enbart veganskt, inget socker och inget gluten. Just nu tvivlar jag dock på den planen för att jag är så otroligt sugen på bröd hela tiden. Jag som nästan aldrig äter bröd till vardags, men här i Valle Gran Rey finns det flera bagerier, och dessutom säljer många av mataffärerna färskt bröd, och det luktar så gott. Jag utsätts helt enkelt för brödfrestelsen dagligen – något som jag inte gör annars. Jag har lust att falla för den endera dagen. Vi får se hur jag gör :-)