Sjukt god raw pesto

Jag gjorde faktiskt en sjukt god pesto. Nu ska jag bara komma ihåg vad som var i.

Basilika, lite färsk vitkål, en gnutta persilja, kanske några myntablad också, rucola, en vitlöksklyfta, massor av olivolja, örtsalt, svartpeppar, någon matsked näringsjäst (annonslänk). Ja, ungefär så var det nog. (Uppdatering: en skvätt agavesirap var det också; jag gillar ju sötma.)

Jag dippade selleristavar och morötter i. Och så åt jag den som tillbehör till en sallad på färsk vitkål, nyskördad lök som jag låtit dra i salt en stund och sedan sköljt av, soltorkade tomater och pumpakärnor. Surkål hade jag till också. Om du har en känslig mage eller inte är så van rawfoodare så kan magen reagera på all denna kål, så var lite försiktig.

Papaya + lime = sant

Har vi pratat om kombon papaya och lime? Jag har hört många gånger att man ska pressa lite lime på sin papaya och att det blir så gott, men jag har inte kommit mig för att testa. Det beror nog mest på att jag inte är så förtjust i papaya. Jag tycker att den smakar lite för … hur ska jag säga det här utan att du tappar aptiten? Äh, jag säger det bara: avlopp :-)

Så jag brukar aldrig äta papaya rakt upp och ner. Däremot kan jag ha den i en fruktsallad när jag är i en del av världen där det växer papaya, på La Gomera alltså.

Men nu testade jag. Jag delade papayan på mitten, gröpte ur kärnorna med en sked, pressade ordentligt med lime över alltihop och åt med en liten sked direkt ur skalet. Och jävlar vad gott det var! Det här kan jag lätt äta varje dag.

Varför har vi inte juicemaskiner i mataffären?

Det här gillade jag så himla mycket: en apelsinjuicepress i mataffären!

Det här var i Puerto de la Cruz på Teneriffa. Så himla smidigt – både om man vill köpa något bra att dricka på språng och för att ha till frukost nästa dag. Det fanns två storlekar på flaskor. En liter kostade 3,30 euro.

Det här vill jag ha i Sverige. Fast med bättre miljötänk. Det kan inte vara så att alla som köper juice ska använda en ny plastflaska varje gång. Glasflaskor som man återanvänder kanske skulle kunna fungera? Eller för den delen plastflaskor men med ett fungerande pantsystem så att man använder sin flaska många gånger. Kanske helt enkelt att flaskan kostar mer än juicen, så att man blir peppad att ta med sig flaskan till affären igen och igen och igen.

Jag tog en rawfoodvecka

Jag är, som vanligt så här års, i Valle Gran Rey på La Gomera. Och enligt samma tradition så blir jag alltid så sugen på att äta mer rawfood när jag är här – klimatet är rawfoodvänligare än den svenska vintern och det finns fantastiskt fina grönsaker och frukter här. På vägen hit tillbringade jag några dagar i Puerto de la Cruz på Teneriffa (jag bloggar om allt det här på Gomerabloggen, så titta gärna in där om du är nyfiken). Redan där började inspirationen den här gången. Jag  var lite sugen på om jag skulle köra en period med helt och hållet rawfood – minst en vecka men gärna längre. När jag kom till lägenheten jag hade hyrt i Puerto de la Cruz visade det sig att den hade  betydligt mer köksutrustning än vad jag är van vid i Valle Gran Rey. Där fanns till och med en mixer.

Det avgjorde saken. Det fick bli rawfood för hela slanten. De dagarna jag var i Puerto de la Cruz såg min meny i princip likadan ut varje dag, nämligen så här:

Frukost: fruktsallad på banan, mango, papaya, persimon, kanske apelsin eller päron, valnötter, bitar av kokosnöt.

Lunch: avokado med surkål, salt och peppar, ett par råa morötter, kanske en grapefrukt eller någon annan frukt, några nötter

Middag: en stor grön smoothie på grönkål, broccoli, selleri, vattenkrasse (den smakar ordentligt kryddigt, så det är bra att inte ha i för mycket av den), banan, mango, kanske papaya och eventuellt någon pressad apelsin, annars vatten som vätska. Lite nötter och torkad frukt.

Jag hade inte lust att lägga tid på matlagning, och dessutom var jag ju bara där några dagar, så jag hade inte köpt några kryddor, oljor och skafferivaror. Salt och peppar fanns dock i ett skåp, så det använde jag. När det finns gott om färska frukter och grönsaker kan rawfood vara så otroligt enkelt!

Jag fortsatte äta hundra procent rawfood ett par dagar till när jag hade kommit till Valle Gran Rey. Sedan satt jag på balkongen en dag och var hungrig, för att det var matdags. Och så var det någon – restaurangen på gatan utanför tror jag – som stekte något med vitlök och det doftade så vansinnigt gott så jag kunde inte se någon anledning till att jag skulle neka mig själv det. Jag gick in och stekte färsk vitkål med lök, vitlök, gurkmeja och ingefära. Och rostade hasselnötter till. Så kan det gå. Men det blev i alla fall en vecka med helt och hållet rawfood.

Min plan just nu är att fortsätta äta mycket rawfood den närmaste tiden, men även plocka in lite annat som jag känner för. Planen var att under en månad fortsätta äta enbart veganskt, inget socker och inget gluten. Just nu tvivlar jag dock på den planen för att jag är så otroligt sugen på bröd hela tiden. Jag som nästan aldrig äter bröd till vardags, men här i Valle Gran Rey finns det flera bagerier, och dessutom säljer många av mataffärerna färskt bröd, och det luktar så gott. Jag utsätts helt enkelt för brödfrestelsen dagligen – något som jag inte gör annars. Jag har lust att falla för den endera dagen. Vi får se hur jag gör :-)

Ingefärselixir

I den fina boken Yogamat av Anna Gidgård och Cecilia Davidsson finns ett recept på ingefärselixir.

Så här ser ingredienslistan ut:

 • 1 knytnävsstor bit ingefära
 • 4 citroner
 • 2 lime
 • 3 msk honung (går förstås att byta ut mot till exempel agavesirap om du äter veganskt)
 • 2 dl vatten
 • 10 svartpepparkorn

Häll upp på flaska eller kanna och förvara i kylen. ”Rör ut cirka en matsked i ett glas vatten och drick innan du äter lunch och middag.” tycker bokens författare.  Gott! Den går också att dricka som en shot.

ingefärselixir

Jag kan rekommendera boken Yogamat, även om det inte i första hand är en rawfoodkokbok. Jag har haft den i några år och återkommer till den ofta.

Grön smoothie med broccoli

Mitt förhållande till gröna smoothies går verkligen upp och ner. Ibland är det den tråkigaste mat jag kan tänka mig och så gör jag inga på flera månader. Ibland känns det bara superfräscht, som med den här.

Jag vill alltid ha något sött i min smoothie, för jag tycker inte att den råa gröna smaken i sig är så rolig. Vaniljpulver och banan är mina vanligaste smaksättningar. I den här glömde jag faktiskt vaniljpulvret men det blev bra ändå. Den består av selleri, broccoli, grönkål, ängssyra och två bananer. Gott!

Vadå äkta kanel? Finns det falsk?

Det måste vara äkta kanel för att det ska vara nyttigt! Annars är den giftig. Har du också hört det? Och vadå äkta kanel? Finns det falsk ? Så här ligger det till:

Vi använder främst två sorters kanel i Sverige

Det finns ungefär 250 sorters kanelträd. I Sverige använder vi främst två sorter: kassiakanel och ceylonkanel.

Kassiakanel är den som vi använder i kanelbullar och på risgrynsgröten. Den kommer oftast från Kina, men kan även ha sitt ursprung på Java eller Sumatra. På latin heter den cinnamomum cassia eller cinnamomum aromaticum.

Ceylonkanel  kommer från Sri Lanka, är ljusare i färgen och har inte en lika kraftig smak. Den passar bra i matlagning, till exempel i indiska rätter, och enligt Lisa Förare Winbladh även i mexikansk och självklart lankesisk mat. På latin heter den cinnamomum verum, och det är från det namnet som den har börjat kallas äkta, eftersom verum betyder just äkta eller sann.

Om det inte står på burken att det är äkta kanel eller ceylonkanel så kan du utgå från att du har fått tag i en burk kassiakanel – det är standardkanelen i dagens livsmedelsbutiker.

Kanel innehåller kumarin

Båda sorterna får man fram genom att använda barken på kanelträdet – man skalar bort ett yttre lager och använder den inre barken. Båda sorterna innehåller ett ämne som heter kumarin, som är skadligt för levern om man får i sig för mycket av det. Hos Livsmedelsverket kan man läsa att ”En normal användning av kanel som krydda innebär inte en risk för hälsan. Mycket stora mängder kumarin under en längre tid kan ge skador på levern.”

Kassiakanel innehåller hundra gånger mer kumarin än ceylonkanel. För att du inte ska få i dig för mycket kumarin ger Livsmedelsverket följande rekommendationer för kassiakanel:

”Enligt analyser gjorda på kanel som används i Sverige, och utgående från EFSAs TDI kan en vuxen äta knappt 1½ tesked kanelpulver från kanel dagligen utan risk. För en fyraåring är 1/3 tesked dagligen utan risk. Detta gäller även om de tillhör den känsliga gruppen individer.”

På samma sida hos Livsmedelsverket finns även en tabell som visar hur mycket (kassia)kanel barn som är 8 och 12 år kan äta.

För ceylonkanel behövs dock inga restriktioner eftersom det innehåller så lite kumarin att du lugnt kan äta det i större mängder.

Är kanel giftigt?

Kumarin som finns i kanel är alltså giftigt om du får i dig det i större mängder. Du kan lugnt fortsätta att äta hur många kanelbullar du vill (fast det kan ju ha andra negativa effekter förstås), och även låta dina barn äta bullarna och strö kanelen på gröten.

I många recept och artiklar om att äta nyttigt så lyfts kanel fram som en krydda som du ska äta mycket av för att den har massor av goda egenskaper: den innehåller gott om antioxidanter och den sägs vara bakteriedödande och stärka immunförsvaret. Om du äter kanel för de nyttiga egenskapernas skull och planerar att äta det mycket och ofta så behöver du se till att få tag i ceylonkanel, eller ”äkta kanel”, som det alltså kan stå på burken ibland. Annars riskerar du att få i dig mer än den knappt 1,5 tsk per dag som Livsmedelsverket har som maxdos.

Ceylonkanelstång

 

Skörd i november!

Jag skördar fortfarande på min odlingslott – hur härligt är inte det?

Grönkålen klarar ju kyla bra och kan skördas även på vintern. Även mangolden står sig tydligen rätt så bra, trots att det har varit ett antal frostnätter här i Stockholmstrakten. Bladen jag skördar nu är små, och min känsla är att de inte växer till sig så mycket mer, utan bara står där de är tills jag kommer och plockar dem. Å andra sidan hade jag inte ett så bra mangoldår i år, så bladen har nog varit små hela säsongen.

Och så ängssyra. Den får verkligen högsta poäng i lång säsong. Tänk att kunna skörda gröna blad ända från maj till november; det är svårslaget! Den är alltså flerårig, så den kommer upp på våren redan innan jag har hunnit så något annat på lotten.

Det blev en grön smoothie till mellanmål idag: grönkål, mangold, ängssyra, avokado, fryst mango, en dadel och ett par deciliter vatten.

Raw rödbets- och morotskaka

Här kommer ett recept på raw morots- och rödbetskaka. Det går bra att använda antingen morötter eller rödbetor, men den här gången använde jag båda.

betkaka

Botten:

 • 2 dl mandel
 • 3 dl aprikoser, blötlagda en timme

Fyllning:

 • 2 dl cashewnötter (inte raw, byt mot andra nötter om du vill ha kakan helt raw)
 • 5 dl finrivna morötter och/eller rödbetor
 • 1 dl torkade fikon, gärna blötlagda
 • 1 dl torkade dadlar, gärna blötlagda
 • 1 tsk vaniljpulver
 • 2 tsk kanel
 • 2 tsk torkad ingefära eller lite mer färsk
 • 2 tsk kardemumma
 • 2 msk honung

Gör så här:

 1. Kör ingredienserna till bottnen i matberedare. Tryck ut smeten i en springform.
 2. Kör ingredienserna till fyllningen i matberedare. Börja med nötterna.
 3. Bre ut smeten ovanpå bottnen och låt kakan stå i kylen någon timme innan du äter.