Ät chokladbollar varje dag

Jo, jag vet att jag har skrivit om de här chokladbollarna tidigare, men de är så sjukt goda att jag helt enkelt måste påminna igen. De är mitt standardmellanmål just nu tillsammans med ett par morötter. Det är Food Pharmacys recept på chokladbollar,  som jag utgår från. Så här blir det i min version, som ger 20 chokladbollar:

  • 14 st färska dadlar
  • 5 msk kallpressad, rå kokosolja
  • 2 krm vaniljpulver
  • 1 krm salt
  • 3 msk kakao
  • en liten skvätt citron eller lime
  • 4 dl ekologiska havregryn
  • 1 dl kokosflingor
  • 1–2 msk bryggt kaffe

Havregryn är inte rawfood, så de här bollarna är inte helt raw.

Jag kör alltihop i matberedare, och jag tycker att det blir allra bäst om man börjar med att köra dadlarna och sedan har i kokosolja, vanilj, salt och kakao och låter matberedaren gå några minuter så att det blir som en kolasås. Sedan har jag i havregryn och kokos och sist kaffe.

I receptet ska man även rulla dem i kokosflingor efteråt, men jag tycker att det blir så smuligt när man äter dem så jag brukar strunta i det. Vill du inte ha kaffe i så kan det eventuellt behövas någon matsked vatten för att få till rätt konsistens.

Chokladbollarna på bilden har jag rullat i hampafrön.

Kvällste med goda egenskaper

När jag var och sjöng i Värmland en vecka i somras hade jag lyxen att få en rumskamrat som visste massor om medicinalväxter. Jag följde med ut och fick en guidad tur i att plocka vilda örter till ett te. Det här är vad vi plockade:

Åkerfräken, som ska vara urindrivande och bra för levern.

Åkerfräken
Åkerfräken

 

Älggräs, som innehåller salicylsyra och därför är inflammationsdämpande (precis som acitylsalicylcyra som finns i vissa värktabletter).

Älggräs
Älggräs

 

Valeriana, som jag tycker känns svår att känna igen. Ser den inte ut som en massa andra växter? Även om bilden blev ofokuserad så kanske det går att se att den är lite vitrosa. Valeriana används för sina lugnande egenskaper och som man kan dricka på kvällen om man har svårt att somna.

Valeriana

 

Johannesört, som används mot nedstämdhet och sömnproblem. Jag fick även tips om att den är bra för huden och att man då kan lägga den i rapsolja, som man sedan smörjer in sig med. Om man gnuggar de gula blommorna så blir fingrarna lila – det kan vara ett bra sätt att känna igen blomman om man är osäker. Om du gör te på enbart Johannesört så blir det starkt rött.

Johannesört
Johannesört

Rölleka, som jag inte tog någon bild på, men som du hittar i det här inlägget om vilda växter.

Groblad, som jag inte heller tog någon bild på – uppenbarligen plåtade jag bara sådant som jag själv inte hade koll på innan; vilken dålig bloggare jag är ;-) De används som bekant utvärtes för att läka sår, men den ska även ha läkande egenskaper när du äter dem eller gör te på dem.

Rödklöver och vitklöver var också med i vårt kvällste. De ska vara milt urindrivande och de ger också god smak och färg till teet.

Den här snygga buketten blev resultatet av örtpromenaden, och därefter kokade vi vatten och gjorde te på buketten. Det blev gott! Om man tycker att det blir bittert kan man alltid ha i lite honung eller någon annan sötning. Teet var även gott att dricka kallt nästa morgon.

Jag är så glad att jag fick lära mig några nya vilda växter!

Medan jag skrev det här inlägget blev jag så sugen på örtte att jag var tvungen att göra i ordning ett med örter från min odlingslott. Ungefär som i det här inlägget om örtte.

Favorit i repris: antioxidantkaka

Innan jag hade startat den här bloggen så kom jag en gång på ett recept på rawfoodkaka i drömmen (!). Jag tror att det var ett tecken på att jag behövde starta en matblogg :-) Kakan kallade jag för antioxidantkaka, och jag la upp receptet på min vanliga blogg. Helt raw är den inte, eftersom det är cashewnötter i. Den innehåller rödbetor och ingefära och en massa goa grejer, så kolla in receptet nu:

Antioxidantkaka med choklad och ingefära.

 

Plocka nässlor hela sommarhalvåret

Hur länge kan man plocka nässlor för att äta dem? Ibland hör man att de måste plockas innan de blommar, men det är inte sant. Du kan fortsätta plocka nässlor hela säsongen.

Jag har gjort nässelsoppa några gånger, dock inte raw. Det har även blivit några gröna smoothies på nässlorna – särskilt tidigt på säsongen medan jag inte hade några gröna blad på min odlingslott.

Fika på Sthlm Raw i Stockholm

Häromdagen var jag och fikade på Sthlm Raw i Hornstull i Stockholm. Så många raw food-kakor/tårtor och bollar att välja mellan! Vi frossade loss på en citrontårta, en med choklad och kola och en som skulle vara lakritssmak men inte smakade lakrits alls utan mest salt. Alla var tokgoda! Men lakritstårtan tycker jag, som ju är lakritsfantast, antingen skulle behöva smaka betydligt mer lakrits eller inte saluföras som lakritstårta.

Jag har fikat någon gång tidigare på Sthlm Raw, men numera har det övertagits av Unbakery. Det finns även lite mackor och lunchrätter om man inte bara vill fika. Eller så tar man bara en extra tårtbit och äter tårta till lunch, ha ha :-) Mycket gott var det i alla fall, och jag kan verkligen rekommendera fiket för dig som vill ha raw food-fika i Stockholm.

Unbakery säljer även sina bakverk på ett gäng fik och restauranger i landet. På deras webbplats finns en karta över återförsäljare. Jag kan även rekommendera att lyssna på Vegopoddens intervju med Unbakerys grundare Malin Hernström.

Glass i stora lass

Kan ni fatta att det faktiskt är sommar? Min favoritårstid. Och på sommaren vill en ju äta glass, eller hur? Här kommer några av mina bästa glassrecept:

Det sista receptet är för en milkshake, men jag specar inte i inlägget hur mycket nötmjölk du ska använda. För att göra glass i stället så tar du helt enkelt mindre vätska. De chokladwafers som jag använde i det receptet har jag inte haft hemma på länge, men de är annars himla smidiga. För närvarande använder jag kakaomassa på block i stället, som jag köper på MatHem.

Hoppas att du har en skön sommar och äter massor av glass!

Skördesäsongen är här!

Jag har redan skördat på min odlingslott ett bra tag nu. Det roliga med fleråriga växter är att de tittar upp ur jorden tidigt. Gräslök och ängssyra kunde jag skörda i princip omedelbart efter att naturen hade lagt av med det där envisa snöandet som den fortsatte med en bra bit i maj här i Stockholm – innan jag ens hade sått någon av årets grödor.

Nu har även spenat och lite andra gröna blad börjat komma upp.

Och jag har massor av färska örter, mest citronmeliss och oregano.

Almfrösäsongen är kort

Missa inte att gå ut och plocka almfrön – de är goda och har en så bra konsistens! Jag har en burk som står i köket nu. Beroende på var du bor kan det nog faktiskt vara för sent redan – jag ber om ursäkt för sent inlägg; det var nog 2–3 veckor sedan jag plockade sist.

När jag plockade första gången för säsongen – i maj någon gång – var fröna gröna och färska. Jag åt några som de var, men jag tycker egentligen att de är godare torkade. Så jag ställde dem i en skål i köksfönstret i någon vecka och sedan hade de torkat och blivit lite krispigare.

Sedan plockade jag igen någon gång nu i juni, och då hade de torkat på grenarna och det blir så där så att det känns som att plocka chips direkt ur trädet :-) Så tycker jag att de är bäst. Jag äter en näve direkt ur burken eller strör över en sallad, gryta eller soppa för att få lite krisp. Min burk står lite öppen för jag tänker att det ska komma in luft så att de behåller sin krispighet snarare än att låsa in den fukt som kan finnas kvar. De håller i flera veckor i den här burken.