Jag tog en rawfoodvecka

Jag är, som vanligt så här års, i Valle Gran Rey på La Gomera. Och enligt samma tradition så blir jag alltid så sugen på att äta mer rawfood när jag är här – klimatet är rawfoodvänligare än den svenska vintern och det finns fantastiskt fina grönsaker och frukter här. På vägen hit tillbringade jag några dagar i Puerto de la Cruz på Teneriffa (jag bloggar om allt det här på Gomerabloggen, så titta gärna in där om du är nyfiken). Redan där började inspirationen den här gången. Jag  var lite sugen på om jag skulle köra en period med helt och hållet rawfood – minst en vecka men gärna längre. När jag kom till lägenheten jag hade hyrt i Puerto de la Cruz visade det sig att den hade  betydligt mer köksutrustning än vad jag är van vid i Valle Gran Rey. Där fanns till och med en mixer.

Det avgjorde saken. Det fick bli rawfood för hela slanten. De dagarna jag var i Puerto de la Cruz såg min meny i princip likadan ut varje dag, nämligen så här:

Frukost: fruktsallad på banan, mango, papaya, persimon, kanske apelsin eller päron, valnötter, bitar av kokosnöt.

Lunch: avokado med surkål, salt och peppar, ett par råa morötter, kanske en grapefrukt eller någon annan frukt, några nötter

Middag: en stor grön smoothie på grönkål, broccoli, selleri, vattenkrasse (den smakar ordentligt kryddigt, så det är bra att inte ha i för mycket av den), banan, mango, kanske papaya och eventuellt någon pressad apelsin, annars vatten som vätska. Lite nötter och torkad frukt.

Jag hade inte lust att lägga tid på matlagning, och dessutom var jag ju bara där några dagar, så jag hade inte köpt några kryddor, oljor och skafferivaror. Salt och peppar fanns dock i ett skåp, så det använde jag. När det finns gott om färska frukter och grönsaker kan rawfood vara så otroligt enkelt!

Jag fortsatte äta hundra procent rawfood ett par dagar till när jag hade kommit till Valle Gran Rey. Sedan satt jag på balkongen en dag och var hungrig, för att det var matdags. Och så var det någon – restaurangen på gatan utanför tror jag – som stekte något med vitlök och det doftade så vansinnigt gott så jag kunde inte se någon anledning till att jag skulle neka mig själv det. Jag gick in och stekte färsk vitkål med lök, vitlök, gurkmeja och ingefära. Och rostade hasselnötter till. Så kan det gå. Men det blev i alla fall en vecka med helt och hållet rawfood.

Min plan just nu är att fortsätta äta mycket rawfood den närmaste tiden, men även plocka in lite annat som jag känner för. Planen var att under en månad fortsätta äta enbart veganskt, inget socker och inget gluten. Just nu tvivlar jag dock på den planen för att jag är så otroligt sugen på bröd hela tiden. Jag som nästan aldrig äter bröd till vardags, men här i Valle Gran Rey finns det flera bagerier, och dessutom säljer många av mataffärerna färskt bröd, och det luktar så gott. Jag utsätts helt enkelt för brödfrestelsen dagligen – något som jag inte gör annars. Jag har lust att falla för den endera dagen. Vi får se hur jag gör :-)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *