Jag försöker tolka kroppens signaler

Tror du att man själv kan känna vad kroppen behöver? Jag vill gärna tro det, men jag inser ju att vi betydligt försämrar våra chanser att lyssna på kroppens signaler genom att trycka i den en massa socker och tillsatser som vi inte behöver. Har du sug efter skumtomtar så betyder det förmodligen inte att din kropp behöver just det. Men kanske finns där något i skumtomtarna som du faktiskt behöver? Eller påminner de i smak om något som du behöver?

Om man äter bra mat då? Och är mån om att lyssna på kroppen? Nu när jag bara äter raw food en period har jag tänkt den del på det. Jag känner efter hur det känns i kroppen precis när jag har ätit, och de närmaste timmarna efteråt. Om jag tolkar min kropps signaler de senaste dagarna så har den sagt så här ungefär:

”Jag vill inte ha en massa rå kål och svårsmälta grönsaker. Jag blir knasig i magen. Rå broccoli är faktiskt inte alls min grej. Inte rå blomkål och vitkål heller. Och de groddade mungbönorna är tveksamma – eller så är det det syrliga äpplet som du äter till som inte funkar. Däremot vill jag ha söta och mjuka frukter. Den där mangon du äter hela tiden är riktigt god. Och banan. Avokado är mums. Tomater också, och den där trevliga milda löken som du får till så bra genom att låta den ligga i salt en stund. Morötter är okej, trots att de är hårda. Och det är bra att du inte äter någon vitlök just nu; jag är inte alls sugen på det. Jag gillar mjuk och snäll mat. Den där chiapuddingen med choklad som du äter till middag var och varannan kväll får du gärna fortsätta äta. Och schnitzerkost är också gott.”

Ja, typ så :-)

Under de sex dagar som jag har ätit enbart raw food har jag även avstått från mitt dagliga B12-piller. Helt enkelt bara som ett experiment. Jag tycker egentligen att det är märkligt att jag ska behöva B12-tillskott – jag som inte alls är vegan till vardags utan äter en hel del ägg, lots of lots of lite ost och en och annan bit fisk. Men för några år sedan hade jag huvudvärk i sex veckor i sträck, och proverna visade att jag hade B12-brist, så sedan dess tar jag tillskott. Och nu ikväll har jag faktiskt huvudvärk. Det behöver inte alls finnas något samband, men jag avbryter därmed just den delen av experimentet och börjar ta mitt B12-piller igen i morgon bitti. Man kan ju tänka sig att jag behöver det ännu mer än i vanliga fall nu när jag äter veganskt.

Raw food-detox dag 4-6

Det här är vad jag har ätit de senaste dagarna:

Frukost varje dag: En sallad på avokado, tomat och rödlök som jag låter ligga i salt en stund och sedan sköljer bort så att löken blir mjuk och snäll. Pumpakärnor. Tamarisoja. Svartpeppar. En fruktsallad på banan, mango, apelsin, granatäpple. Ibland kiwi eller papaya. Kokosflingor, sötmandel, kanel, färsk ingefära. Ibland ett glas färskpressad apelsinjuice med färskpressad ingefära.

Jag har äntligen gott om mogna avokador! De är så goda här på La Gomera när de väl har mognat. Och konsistensen! Instant guacamole direkt ur skalet.

Dag 4:

Lunch: Å, jag minns inte. Jag undrar om jag åt schnitzerkost?

Mellis: en raw bar.

Middag: en morot, chiapudding på bananer, chiafrön, rå kakao, en skvätt kokosolja och en skvätt agavesirap.

Dag 5:

Lunch: Owok på broccoli, mango, vitkål, sesamfrön, avokado, ingefära. Tamarisoja, sesamolja, olivolja, en mild chili. Färsk koriander. Vadå owok? undrar du kanske. Ja, det är som en wok fast den inte är wokad. En rätt med asiatiskt stuk.

Mellanmål (eller var det kanske det som var middag?): mungbönsgroddar med äpple och kanel.

Kvällsmål: en morot, schnitzerkost.

Dag 6:

Lunch: Resterna av gårdagens owok med broccoli.

Mellis: en morot, bitar av kokosnöt, raw chokladtryffel som på något mirakulöst sätt har blivit kvar i kylskåpet i flera dagar utan att bli uppäten – tills nu.

Middag: raw chokladchiapudding. Jo, det blev mycket choklad i dag. En bra dag :-)

Apropå chiapudding så snubblade jag över den här artikeln om varför det är bra att äta chiafrön.

Men åter till huvudfrågan: tror du att man kan känna vad kroppen behöver? Är du bra på att lyssna på din kropps signaler?

20151231_102350.jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *