Ingefära – roten till det goda

Ingefära har använts som medicinalväxt i bland annat Indien och Kina i tusentals år. Den har antiinflammatoriska och bakteriedödande egenskaper.

Ingefära innehåller kalium, magnesium och vitaminerna C, B3 och B6. Den har bland annat använts mot olika magåkommor, för att underlätta matsmältningen och för hjärtat. Dessutom har den används mot förkylningssymptom, huvudvärk och mensvärk.

Ingefära mot illamående

Ingefära hjälper också mot illamående, till exempel vid åksjuka och graviditet. Enligt den här artikeln från University of Maryland Medical Center (180315: äsch, artikeln är borttagen, så jag tog bort länken) finns det forskning som visar följande positiva effekter av ingefära:

  • Vissa studier visar att en del symptom vid åksjuka minskar om man äter ingefära. Det är framför allt kräkningar och kallsvettning som minskar, inte själva illamåendet. Andra studier visar dock att ingefära inte hjälper lika bra som medicin mot åksjuka. (Fast det som är intressant om du frågar mig är väl snarare jämförelsen med att inte ta några mediciner.)
  • Ingefära kan minska illamående och kräkningar hos gravida kvinnor om den tas under en kortare period – inte längre än fyra dagar.
  • Vissa studier – fast här verkar resultatet osäkert – visar att ingefära minskar illamående, men inte kräkningar, efter cellgifter.
  • Två studier visar att ingefära minskade illamåendet efter en operation. Men det finns också en studie som visar att det inte hjälpte.
  • En studie visar att ingefära minskade smärtan vid artros i knäna. Men även där fanns det en studie som inte visade några resultat. Och det kan ta några veckor innan ingefäran ger resultat.

Ingefära för hjärtat

Enligt samma artikel som ovan (180315: som alltså inte ligger kvar) finns det preliminära studier som visar att ingefära kan sänka kolesterolvärdet och hindra blodet från att levra sig, vilket i sin tur kan förebygga hjärtsjukdomar.

Ingefära mot allt möjligt

Här följer några åkommor som ingefära sägs vara bra mot:

De flesta av dessa effekter är förstås inte vetenskapligt bevisade, men vad sjutton; ingefära är nyttigt och gott, har inga biverkningar och är inte särskilt dyrt. Vad finns det för anledning att inte äta det? Allra nyttigast är den om du använder den färsk. Men självklart kan du även använda den torkade och malda kryddan.

2 reaktioner på ”Ingefära – roten till det goda

    1. Hej Vanja! Jag är ingen läkare och har inget mandat att ge medicinska råd. Det jag personligen skulle göra om jag hade mycket huvudvärk är att gå till min husläkare och be att få ta lite prover för att se om jag hade brist på något. Eftersom du ställer frågan här så gissar jag att du vill ha tips på växter som hjälper mot huvudvärk. Då skulle jag råda dig att kontakta någon som är expert på läkeväxter/läkeörter/naturmedicin. Hoppas att din huvudvärk snart går över!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *