Hemgjord kokosyoghurt

Det här är egentligen inte ett raw food-recept, eftersom det är gjort på kokosmjölk. Men yoghurten är så god att jag helt enkelt inte kan undanhålla er det här enkla receptet.

Du behöver kokosmjölk och probiotika, till exempel i form av en kapsel. En glasburk och en träslev är också bra att ha. Jag läste i något recept någonstans att man inte ska använda metallverktyg tillsammans med probiotika. Vad vet jag.

20150810_171647

Kokosmjölken till vänster, den från Garant är min favorit. Den tjocknar så bra när man ställer in den i kylskåpet. Vid det här tillfället blev det två olika sorters kokosmjölk, eftersom jag råkade ha ett paket av varje.

Gör så här:

  1. Häll upp kokosmjölken i glasburken (som ska vara väl rengjord).
  2. Öppna probiotikakapseln och häll innehållet i kokosmjölken.
  3. Rör om med träsleven.
  4. Ställ i rumstemperatur – gärna på ett varmt ställe – tills det luktar och smakar syrligt, som yoghurt. Rör om ett par gånger under tiden. För mig har det här tagit två dygn. När jag tänker efter tog det nog två dygn i somras och tre nu när det är kallare.
  5. Förvara yoghurten i kylskåp. Jag vet inte hur länge den håller – den är så god att jag brukar äta upp den i ett nafs.

Jag mår bättre om jag inte äter så mycket mjölkprodukter, men jag längtar verkligen efter yoghurt ibland hela tiden. Då är det här perfekt! De flesta gånger som jag har gjort det här har det blivit en ganska rinnig yoghurt, och jag har till exempel gjort en smoothie på den genom att köra den i matberedare tillsammans med en banan och en näve frysta blåbär. Mums! Ibland, med Garantkokosmjölken, blir det en tjockare yoghurt, och det tycker jag är ännu godare.

Uppdatering: Det går även att medvetet göra kokosmjölken tjockare genom att ställa in den i kylen över natten och sedan separera det rinniga från det tjocka – och då bara använda den tjocka kokosmjölken till yoghurten. 

2 reaktioner på ”Hemgjord kokosyoghurt

  1. Hej! Superbra recept men har inga probiotika kapslar tror du att yoghurten fermeteras ifall man har i lite växtbaserad yoghurt?

    1. Hej och tack! :-) Vilken bra fråga! Jag har ingen aning faktiskt. Gör ett försök vettja och se om det funkar! Berätta gärna i en kommentar här sedan om du vill :-)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *