Gurkmejajuice

Gurkmeja sägs vara bra för en hel massa saker, bland annat smörjer det lederna och är bra mot inflammationer i kroppen. Jag ska skriva en separat artikel om det vid tillfälle.

Min skröpliga kropp, särskilt knäna, har bråkat en hel del med mig på sistone, så jag bestämde mig för att äta lite mer gurkmeja under en period. Det är bara ett problem: gurkmeja är rätt äckligt. En matsked om dagen bör man få i sig för att det ska göra någon nytta. Det har jag inte lyckats med: snarare har det blivit 1–2 teskedar.

Jag blev så nöjd när jag hittade den här gurkmejajuicen från Biofood på Mathem:

wpid-20150619_092554.jpg

Innehåll: 99 procent gurkmeja, 1 procent citronsyra.

På flaskan står det att man ska ta 1–2 matskedar i ett glas osötad juice på morgonen. Jag har tagit 1 matsked i ett glas vatten med en halv pressad citron. Det funkar bra. Jag kan inte påstå att det är så himla gott men jag har betydligt lättare att få i mig gurkmejan i den här formen än som pulver. Och om man har den i en färskpressad juice eller en smoothie kan jag tänka mig att den inte märks alls. Frågan är hur mycket juice jag behöver ta för att få i mig samma mängd som när jag tar den i pulverform. Jag gissar att jag kanske snarare ska ta två matskedar.

Jag rekommenderar verkligen den här juicen. Ett stort minus är dock priset. Dryga 150 spänn för 250 ml. Det lär ju bli några tusenlappar om en ska ta två matskedar om dagen året runt. Så det tänker jag inte.

4 reaktioner på ”Gurkmejajuice

  1. Hej!

    Har juicen funkat bra för dig? Jag brukar pressa själv från färsk rot men det är besvärligt, så om denna juice kan ersätta det vore det kanon. Vet du något om det? Håller med om att torkad gurkmeja är svår att få i sig!

    1. Hej! Jag tyckte att den här juicen var ett smidigt sätt att få i sig gurkmeja – som du säger är det ju lite besvärligt att pressa själv. Men eftersom jag tyckte att den var dyr har jag inte köpt den igen sedan dess. Men det kanske är dags för en favorit i repris? :-)

  2. Ja den är dyr, hittade den dock i en lokal butik för 129:- När jag pressade själv sist fick jag ut 75 gram juice av 200 gram gurkmeja. Är det min centrifug som är dålig? Hur mycket får du ut? Det blir inte mycket billigare än färdiga juiceflaskan samt hur är det med hållbarheten undrar jag, har du koll?

    1. Oj, nu såg jag den här kommentaren. Sorry! Jag har nog inte pressat gurkmeja själv, eller om jag har det så har det varit en del av en massa andra grönsaker som jag har pressat och jag har inte koll på hur mycket av juicen som var gurkmeja :-) Jag skulle gissa att du kan ha den egenpressade juicen någon vecka i kylen men som med allt du pressar så gäller att nyttigheterna försvinner vartefter så helst ska allt vara helt färskpressat. Men du kan ju frysa in den förstås, då håller den. I iskuber kanske, att lägga i en smoothie?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *