Grönkålschips

Grönkålschips är hur gott som helst. Jag har massor av grönkål på min odlingslott, så jag frossar loss. Så här gör jag grönkålschips på raw food-vis:

  1. Om du har en torkugn använder du den förstås. Annars sätter du din vanliga ugn på så låg temperatur som det går. Om chipsen ska bli raw food ska de inte hettas upp till över 42 grader. Jag har inte mätt temperaturen i min ugn, så jag kan inte svära på att det här är råa grönkålschips :-)
  2. Dra loss grönkålsbladen från den hårda stjälken i mitten och dra isär dem i mindre bitar.
  3. Strö flingsalt över grönkålsbladen. Tänk på att inte använda för mycket salt. Bladen krymper ihop rejält i ugnen, och om du saltar som du skulle ha gjort i en sallad till exempel så blir det för mycket salt i slutänden.
  4. Häll rejält med olivolja över bladen.
  5. Massera in oljan och saltet i grönkålsbladen.
  6. Ställ in i ugnen. Låt ugnsluckan stå lite på glänt hela tiden så att fukten släpps ut.

Hur lång tid det tar beror på hur varmt det är i ugnen. Senast jag gjorde det här tog det runt sex timmar – kanske vred jag upp temperaturen en aning från det lägsta. Tidigare har det nog tagit åtta eller tio timmar, så det beror kanske på fler faktorer. Prova dig fram, helt enkelt!

wpid-20150819_135515.jpg

PS Har du provat Lakritslabans  grönkålschips med lakrits?

En reaktion på ”Grönkålschips

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *