Gör egen nötmjölk

Du kan göra en egen god dryck på i princip vilka nötter eller fröer som helst. Mandel, hasselnötter, cashewnötter, paranötter, sesamfrön, solrosfrön och så vidare. Jag gör oftast på sötmandel. Jag har två sätt att göra egen nötmjölk. Här beskriver jag dem båda. Jag har inga exakta mått men du skulle kunna prova med till exempel 2 dl nötter och 5 dl vatten.

Nötmjölken är god att dricka som den är. Du kan också använda den i smoothies eller i alla recept där det behövs vätska. Eller göra drickchoklad på den genom att mixa den med kakao, mer honung eller agavesirap och sedan värma upp den försiktigt till strax under 42 grader.

Nötmjölk A

 1. Välj vilka nötter eller fröer du vill använda.
 2. Kör nötterna i matberedaren tills de är finfördelade.
 3. Blanda i vatten och fortsätt att köra matberedaren en liten stund.
 4. Ha i någon matsked honung eller agavesirap och en nypa salt. Hur mycket sötning du behöver beror på vilka nötter eller fröer du behöver. Mandel är sött i sig och behöver inte så mycket sötning, medan till exempel sesamfrön ger en kärvare smak och behöver mer av det söta.
 5. Sila drycken genom en sil, i en ren kökshandduk eller en särskild silduk.
 6. För att få ut så mycket dryck som möjligt brukar jag alltid köra nötresterna i matberedaren i omgång till med lite nytt vatten – mindre mängd den här gången – och sila igen.

Nötmjölk B

 1. Välj vilka nötter eller fröer du vill använda.
 2. Kör nötterna i matberedaren tills de är finfördelade.
 3. Fortsätt att köra matberedaren tills nötterna blir en smet, ett nötsmör. Det tar en bra stund och du behöver stanna matberedaren ett antal gånger under processen och peta ner nötsmeten från maskinens kanter.
 4. När nötterna till slut har blivit ett smör använder du så mycket smör som du behöver till din nötmjölk. (Spara resten och använd i andra recept.)
 5. Kör nötsmöret tillsammans med så mycket vatten som du vill ha till en lagom tjock konstistens.
 6. Ha i någon matsked honung eller agavesirap och en nypa salt.

Jag brukar göra nötmjölk B på nötter men åtminstone i min matberedare blir inte till exempel sesamfrön tillräckligt finfördelade för att göra dryck av. Och jag tror inte att min mixer skulle samarbeta heller – den brukar mest gilla flytande föda. Så kanske beror det på vilken utrustning du har om du kan göra nötmjölk B på fröer.

Fördelen med nötmjölk B är att du själv kan välja hur tjock dryck du vill ha. Det går utmärkt att göra en tjockare variant som en smoothie och smaksätta med vad du vill.

6 reaktioner på ”Gör egen nötmjölk

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *