Gör ditt eget örtte

Örtte är väl inte riktigt raw food om du värmer vattnet på vanligt sätt i en vattenkokare, men jag tror att många rawfoodare tycker att det är okej att dricka det ändå. Vill du vara strikt kan du förstås se till att inte värma vattnet till mer än 42 grader.

Det finns massor av växter, odlade och vilda, som fungerar bra att göra te på. På min odlingslott växer citronmeliss, persilja, oregano, mynta och lavendel. I naturen hittar jag daggkåpa, svartvinbärsblad och hallonblad (de två senare har jag förresten på lotten också). Allt det här går bra att använda direkt från naturen och ner i koppen. Det går också bra att torka bladen eller att frysa in dem. Här jag jag hängt upp svartvinbärsblad på tork.

20150713_163410

Just nu har jag massor av färska örter stående som jag har plockat på lotten och som jag kan använda i mitt te. Och så kompletterar jag med några torkade, som hänger här och var i köket. Det känns så lyxigt att få gå runt hemma och plocka ihop lite olika örter som jag lägger i en kopp. Jag brukar lägga ner en bit ingefära också. Och så får det stå och dra lite längre än vanligt te. Kanske tio minuter eller så – jag brukar aldrig plocka upp örterna i koppen utan bara dricka teet, med bladen kvar i, när det har slutat bränna mig på tungan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *