En vegansk månad

Nu har jag ätit helt veganskt i en månad. Jag har gjort en Veganuary alltså, fast det var inget jag planerade eller ens har tänkt på förutom de senaste dagarna. Veganuary innebär helt enkelt att man äter veganskt under januari. Kanske som ett nyårslöfte. Kanske som ett sätt att prova på att vara vegan och se om det är något man vill göra.

För mig var det bara en fortsättning på min raw food period som jag inledde på nyårsafton. Förutom att äta helt veganskt har jag även helt avstått från socker, gluten och alkohol – tre saker som jag konsumerar mycket sparsamt av även till vardags, så det är inget jag har tänkt särskilt mycket på.

Ett undantag har jag förresten gjort från den veganska maten: jag har ätit bipollen. Det är ett livsmedel som gärna får ingå i en raw food-kost men som precis som honung inte brukar ingå i kosten hos den som är vegan, i alla fall inte den som är det av djuretiska skäl.

Förresten har jag ätit på restaurang två gånger under den här månaden, och då har jag valt rätter som har verkat veganska men jag har inte ställt några kontrollfrågor, så det är möjligt att jag har fått i mig en klick smör eller någon sked socker eller så utan att jag vet om det.

Övergången från raw food-perioden gick helt enkelt till så att jag fortsatte att äta samma saker som tidigare men jag lade till en lagad måltid varje dag. Den har antingen bestått av en gryta med ris till eller majspasta med en färdigköpt tomatsås eller veganpesto. Jag har faktiskt varit extremt lat när det gäller matlagning här på La Gomera – får man ens säga det när man har en matblogg? ;-) Jag har lagat en gryta cirka en gång i veckan och sedan ätit den nästan varje dag en gång om dagen. Och däremellan kokat pasta ibland och öppnat en burk sås till det. Jag ber om ursäkt för oinspirationen. Eller kanske är det inspiration att se hur enkelt det kan vara att vara vegan?

Men förutom att jag gärna vill lägga mer tid på min matlagning än vad jag har gjort under den här perioden så är det här helt rätt sätt för mig att äta. Mycket raw food men inte bara det. Fortfarande en massa grönsaker men ibland tillagade. Och så lite ris och majspasta. Ja, jag vet att det har pratats mycket om arsenik i ris på sistone, men jag tycker att jag mår så bra av ris. Och så blir portionerna så mycket billigare om man spär ut dem med ris i stället för att låta maten bestå nästan bara av ekologiska grönsaker, som ju inte alltid är så billigt.

Jag har funderat på att köpa ost flera gånger den senaste veckan men det har bara inte blivit av. Det vore gott men det är inget som känns akut. Kanske gör jag det i veckan som kommer. Över huvud taget känns det ganska odramatiskt för mig just nu att jag har ätit veganskt i en månad. Det känns inte som någon prestation eftersom jag inte uppfattar det som att jag avstår från något som jag längtar efter. Det känns bara bra och helt naturligt just nu.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *