Citronlakritsbakelser

Bakelser med citron och lakrits – det låter inte dumt eller hur? Ibland snöar jag in på just den smakkombinationen. Jag har har pratat om liknande bakverk tidigare, fast då i form av en hel kaka. Den här gången gjorde jag små bakelser i stället. Det är rätt skönt att få kakorna portionsformade i stället för att behöva skära upp bitar.

Så här gjorde jag:

Botten med mandel och torkad frukt

Jag körde alltihop i matberedaren. Börja med mandeln tills den är finfördelad och fyll sedan på mer resten av ingredienserna en i taget.

Tryck ut smeten i en muffinsform.

Mittenlagret: lakritskolasmet

  • 10 dadlar
  • 1 dl kallpressad kokosolja
  • 0,5 dl raw agavesirap
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 0,5 dl vatten
  • 1,5 tsk lakritsgranulat (inte raw)

Kör alltihop i matberedaren tills det är segt och blankt. Jag använde färska dadlar den här gången. Då tar det inte lika lång tid att få till den där kolakonsistensen på smeten. Men det går bra med torkade dadlar också – då får du bara låta matberedaren gå lite längre. Det tar en stund.

Smeta ut smeten ovanpå bottenlagret.

Topplagret: citron och kokos

  • 4 dl riven kokos
  • 1 dl kokosolja
  • 3 citroner – juice och skal
  • 1 tsk gurkmeja

Börja med att köra kokosen i matberedaren tills den smetar ihop sig (ja, det är mycket smet i det här receptet) och släpper ifrån sig olja. Fyll sedan på med resten av ingredienserna. Det är tillräckligt lite gurkmeja för att det inte ska smaka något, men den ger fin färg, och det är det som är hela poängen här: att förstärka citronkänslan genom att ge den gul färg. Utan gurkmejan blir det här lagret vitt som kokosen.

Klicka kokossmeten överst på bakelserna och låt dem gärna stå i kylskåpet ett par timmar en stund innan du äter dem. Eller inte, för vem har lust att vänta i ett par timmar? ;-)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *