Choklad- och kolalaka med jordnötter

I helgen fikade jag på en grymt god kaka. En variant på hemgjord snickers kan man väl säga. Jordnötterna är inte raw, så om du är hundraprocentare får du hoppa över dem. Då kan det nog vara gott att strö över lite flingsalt och hackade hasselnötter.

Botten:

  • 2 dl solroskärnor
  • 2 dl sötmandel
  • 1 dl rå kakao
  • 1 dl creamed coconut (Jag köpte creamed coconut på Bodystore, där den kallas kokoskräm. Kanske är det så den ska heta på svenska? Inte så bra ord tycker jag: det är inte en kräm utan en klump.)
  • 5 torkade fikon klippta i bitar
  • 1 msk kallpressad kokosolja
  • 1 msk honung
  • 0,5 dl vatten
  • en nypa salt
  • en skvätt lime.

Kör alltihop i matberedare tills det blir en klump. Tryck ut den i botten på en springform.

Andra lagret: kokossmet

  • 2,5 dl kokosflingor
  • saften och skalet från en lime
  • 0,5 dl kallpressad kokosolja.

Kör i matberedaren tills kokosen släpper ifrån sig olja och alltihop är krämigt. Det här blev ett lite för tunt lager i min kaka – det var helt enkelt så mycket kokos jag råkade ha hemma. Om du inte har samma kokosbrist som jag så kan du absolut göra mer av den här krämen. Kanske dubbelt så mycket. Bre ut kokossmeten över chokladbottnen.

Tredje lagret: kolasås

  • 10 dadlar
  • 1 dl kallpressad kokosolja
  • 2 msk raw agavesirap
  • 1 tsk vaniljpulver
  • en nypa salt
  • 1 dl vatten.

Kör i matberedaren i en evighet. Det ska bli en blank kräm, inte en vattnig sås. Du ser när den ändrar konsistens.

Topping: salta jordnötter (inte raw).

Låt stå i kylskåpet och stelna. Eller bara strunta i det – det gjorde jag; det är därför kolasåsen rinner ner över resten av kakan. Men vad gjorde det, den var god!

20160528_195200.jpg

20160528_195644.jpg

20160528_195710.jpg

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *