Chiapudding – snabbt, gott och nyttigt

Chiapudding är inne nu. Och det är lätt att förstå varför. Det går lätt och snabbt att fixa. Det är gott. (Och du: om det inte är gott får du experimentera dig fram eller googla nya recept tills du hittar ett som du gillar. Mat ska vara gott!) Dessutom innehåller grundingrediensen i chiapuddingen – chiafrön – massor av nyttigheter. Chiafrön innehåller gott om proteiner, antioxidanter, omega 3 och kalcium. Och så är de snälla mot magen.

Jag tycker att chiapudding passar extra bra till frukost – eller som ett kvällsmål om jag kommer hem sent och inte orkar laga mat.

Det finns en uppsjö recept på chiapudding. Många innehåller någon typ av vegomjölk, som mandelmjölk eller havremjölk, och det är inte dumt alls. Om du vill att din chiapudding ska vara helt raw kan du inte använda färdigköpt vegomjölk. Men du kan göra din egen mjölk på valfria nötter eller fröer. Du kan också göra som jag gör i recepten nedan: använda vatten eller låta bär något annat med mycket vätska ersätta vegomjölken.

Chiapudding med choklad och banan

Det här är det enklaste receptet på chiapudding som jag vet. Du behöver ingen matberedare och inga andra köksredskap än en bunke och en gaffel. För en matportion eller två efterrättsportioner behöver du:

  • 3 bananer
  • 2-3 msk rå kakao (det går bra med alldeles vanlig kakao om det inte är viktigt för dig att din chiapudding är 100 procent raw food)
  • 2-3 msk chiafrön
  • 2 msk agavesirap
  • 1 msk kokosolja
  • en nypa salt
  • en liten skvätt lime
  • ½-1 dl vatten

Gör så här:

  1. Mosa bananerna i en bunke med en gaffel.
  2. Blanda i resten av ingredienserna utom vattnet.
  3. Rör i lite vatten i taget och prova dig fram till hur mycket du behöver. Konsistensen ska vara tjock, inte vattnig.
  4. Smaka gärna av och se om du vill ha i mer agavesirap. De söta bananerna väger inte upp den bittra kakaon tillräckligt, utan det behövs en hel del sötma.
  5. Ställ in i kylskåpet en stund. Över natten går bra om du ska äta den till frukost. Annars räcker det med 20 minuter eller så, eftersom chiapuddingen redan har en tjock konsistens. Och om du har bråttom kan du för all del äta den direkt :-)

Servera gärna med något syrligt. Granatäppelkärnor eller apelsinklyftor tycker jag är gott.

Chiapudding med blåbär

chiapudding

För två portioner chiapudding behöver du:

  • 3–4 bananer
  • 4 dadlar
  • 4 msk chiafrön
  • 2 msk sesamfrön
  • 3 dl blåbär (eller andra bär. Själv kör jag ofta hälften blåbär, hälften hallon.)
  • 2 msk rå kakao

Om du har hemma kan du gärna ha i 1 dl fryst acaijuice, 2 msk acaipulver eller något annat bärpulver eller 2 msk nyponskalmjöl för att få ännu mer antioxidanter. Men det går lika bra utan.

Gör så här:

  1. Kör allt i matberedaren.
  2. Häll upp i två skålar.
  3. Låt stå i kylskåpet i 20 minuter – eller över natten om du ska äta chiapuddingen till frukost.

Servera gärna med gojibär på.

Smaklig måltid!

2 reaktioner på ”Chiapudding – snabbt, gott och nyttigt

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *