Chiafrön – är det så nyttigt egentligen?

Chiafrön är ett nyttigt livsmedel som är i ropet just nu. Häromdagen lade jag ut två recept på chiapudding här på rawfoodbloggen.

Som alltid när något är aktuellt så uppstår det något slags motrörelse. Gott så, tycker jag. Det är sunt att vara skeptisk mot trender.

Den artikel som jag har sett mest i sociala medier som talar mot chiafröet är den här från Metros Hälsogranskaren: Experterna: Chiafrön är överskattade – därför är dessa tre råvaror bättre och billigare.

Jag tycker hela artikeln är underligt vinklad. Kanske har jag inte hängt med i alla turer i chiahyllningarna, men Metros artikel verkar utgå från att läsaren tror att chiafrön är det bästa som man kan äta – eller kanske till och med det enda som är tillräckligt nyttigt – och att det ersätter alla andra nyttigheter. I Metroartikeln kan man läsa att andra frön, som sesamfrön, pumpafrön och solrosfrön, innehåller ännu mer nyttiga fettsyror än chiafrön. Det står också att du får i dig mer omega 3 om du äter en portion lax än om du äter chiafrön – eftersom du äter mer lax än chiafrön, och eftersom kroppen tar upp ämnet bättre ur fisken. Dessutom kan man läsa att man behöver krossa chiafröna för att ta upp näringsämnena ordentligt.

Så vad ska man säga om det här? Det är klart att du ska äta sesamfrön, olivolja och – om du äter fisk – lax. Allt det här är ju hur nyttig och bra mat som helst. Det betyder inte att du ska avstå från chiafrön. Ju mer varierat du äter av grönsaker, nötter, fröer och så vidare, desto mer olika ämnen som kroppen behöver får du i dig.

Något annat som verkar vara viktigt i artikeln är att chiafrön är dyrare än andra fröer. Och ja visst, om du behöver hålla matkostnaderna nere så välj något frö som är billigare än chiafrön.

Själv tänker jag fortsätta att äta både chiafrön och andra råvaror med nyttiga fettsyror. Jag har också tänkt på att krossa chiafröna innan jag använder dem. För tillfället har jag inte tillgång till så många köksredskap, men när jag kommer hem igen är min plan att krossa chiafröna i en mortel innan jag använder dem.

Även Expressen skriver i en artikel att man ska krossa chiafröna innan man äter dem. Å andra sidan menar rawfoodfamiljen i ett inlägg om chiafrön att man inte behöver krossa dem för att få i sig nyttigheterna. Så vem vet. Det lär i alla fall inte skada att krossa dem.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *