Chaga – en nyttig svamp

Chaga, har du hört talas om det? Det är en svamp som du kan köpa i trendkänsliga hälsokostaffärer eller på nätet.

Chaga – vad är den bra för?

Chaga innehåller massor av antioxidanter och aminosyror och vitaminerna B1, B2 och B3 och dessutom mineraler som kalcium, järn, fosfor, kalium och natrium.

Chaga sägs hjälpa mot diverse magåkommor och diabetes och göra huden frisk. Den sägs sänka blodtrycket, stärka immunförsvaret, hjälpa mot stress och trötthet, öka ämnesomsättningen och förbättra den mentala förmågan.

Chaga – hur använder man den?

Chagan finns att köpa på två sätt: bitar av svampen eller pulver. Om du köper svampen i bitar kan du koka te på den. Det ska gärna koka i flera timmar, och du kan använda samma svampbit flera gånger.

Chaga finns också i pulverform. Jag har köpt den som pulver och bara hällt i en tesked i mitt yogite. Teet blev mörkt i färgen och såg ut som kaffe snarare än te, så man förstår att det innehåller massor av antioxidanter. Jag tycker inte inte att det gör något särskilt för smaken. Det går också bra att hälla i en tesked i en smoothie.

Chaga – eller sprängticka – växer i svenska skogar

Den produkt som, om jag förstår det rätt, ganska nyligen har börjat säljas i hälsokosten kallas alltså chaga. Men själva svampen, som växer i svenska skogar, heter sprängticka. Den växer på björkar. Enligt Wikipedia växer sprängtickan på 1 av 5000 björkar, och är alltså inte helt vanlig. Dessutom omfattas den enligt samma Wikipedia-artikel inte av allemansrätten. Det innebär att om den inte växer på din egen mark måste du be om tillstånd innan du plockar den. Och precis som med all svamp måste du vara säker på att det är rätt svamp innan du plockar och äter den.

Om du är allergisk mot björk finns det risk att du även är allergisk mot chaga, eftersom den har fått sin näring från björken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *