Cashewyoghurt

I Erica Palmcrantz Aziz bok Mitt nya raw food-kök finns flera recept på yoghurt gjord på cashewnötter. Jag provade det enklaste. Så här ser ingredienslistan ut enligt boken:

  • 2 dl cashewnötter
  • 2 dl vatten
  • 1 moget päron
  • 1 krm vaniljpulver
  • 2 msk flytande kokosolja

Och sedan kan man smaksätta det som man vill. Jag hade i skallet till en citron och citronsaft från en halv citron. Dessutom tycker jag att den blir för lös om man använder så mycket vatten som det står i receptet, så jag halverade vattenmängden.

Jag körde alltihop i matberedare – cashewnötterna först, så att de blir som ett mjöl.

Det är inte ofta jag förespråkar kylskåpskall mat, men den här yoghurten är ett undantag. Den blev mycket godare när jag åt upp resterna till frukost nästa dag, när den hade stått ett dygn i kylskåp. Så gör gärna i ordning din cashewyoghurt på kvällen om du vill äta den till frukost på morgonen.

Jag serverade yoghurten med hackade nötter, kokos, kakaonibs, hampafrön och granatäpple.

wpid-20150215_123530.jpg

Det här är ungefär samma smet som jag använder till cashewgrädde. Yoghurten fungerar dessutom utmärkt som bas till glass. Blanda med vilken smaksättning som helst. Jag är också sugen på att prova att göra tzatziki på den – då kommer jag att utesluta vaniljpulvret.

Men är cashewnötter verkligen raw? Nej, de är ju inte det. Jag ska skriva mer om det vid tillfälle, men eftersom min raw food-guru Erica Palmcrants Aziz använder casewnötter i sina raw food-recept så gör jag också det :-) Men vill du vara 100 procent raw så kan du inte använda cashewnötter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *