Blir raw food-inspirerad på La Gomera

Jag är tillbaka i Valle Gran Rey på La Gomera – mitt andra hem på jorden. Och mitt förstahandsval av plats att befinna mig på i januari. Som alltid när jag kommer hit blir jag inspirerad att äta mer raw food av alla fantastiska frukter och grönsaker som finns här, så jag gör som de två föregående åren: äter enbart raw food en period. Planen är att börja med en vecka. Känns det bra och inget annat kommer i vägen så kör jag en vecka till.

Januari brukar vara en period när många är sugna på en nystart i sin kost. Man kanske äter mer och sämre under helgerna. För min del brukar det inte vara någon fara; jag firar inte jul och ofta inte nyår heller. Men den här gången har jag faktiskt slarvat med maten. Jag kommer precis från en tiodagars semester på Gran Canaria, där jag drack vin nästan varje kväll – jag som knappt dricker något alls till vardags – och åt godis mer eller mindre varje dag, till skillnad från i vanliga fall när det på sin höjd blir lite lakrits på lördagen och någon bit mörk choklad under veckorna. Så det blir bra för mig att bara äta raw food en period. En detox helt enkelt, även om jag egentligen inte gillar ordet utan är mer för att äta bra även i vardagen. Läs gärna mitt inlägg från förra året om varför jag vill göra en raw food-detox.

Jag märker att jag genast faller in i samma matvanor som förra året jag var här. Det är samma säsong och alltså samma grönsaker. Och jag har samma begränsningar i köksutrustning, till exempel varken någon mixer eller matberedare. Men vad gör det, det är inget fel på de här matvanorna, och dessutom är det ett år sedan sist. Häng med vettja!

Faktum är att jag redan har tjuvstartat min raw food-period. Första dagen var igår den 31 december. Det här åt jag då:

Frukost: Körsbärstomater. Pumpakärnor. En fruktsallad på banan, granatäpple, papaya, kiwi och äpple. Toppad med riven kokos, valnötter och ingefära.

Lunch: fänkåls- och apelsinsallad: tunt skivad fänkål, apelsin i bitar, torkade dadlar i bitar, solroskärnor (ännu hellre sesamfrön men jag har inte hittat några som är raw här än), spiskummin, örtsalt, svartpeppar, kanel, generöst med både olivolja och sesamolja.

Mellis: en morot, en näve gojibär, en näve sötmandel, några torkade aprikoser.

Middag: raw tabouleh. Jag hade även i lite färsk vitkål i den. Inte dumt. Och till det en smoothie på färskpressad apelsinjuice, dito ingefära och en banan.

Efterrätt: raw chokladtryffel med kanel. Det är varmare än vanligt här, så kokosoljan gick att använda smält direkt ur burken. Praktiskt :-) Den råa tryffeln är extremt enkel att göra: blanda ungefär lika delar av kokosolja, agavesirap och rå kakao. Smaksätt med något gott. den här gången hade jag förutom kanelen i en nypa flingsalt och en rejäl skvätt citron. Citronen bröt av otroligt väl mot den bittra kakaon och gjorde det här till min bästa raw chokladtryffel hittills.

Vill du veta vad jag har för mig på La Gomera? Det skriver jag om på gomera.nu.

20151231_144558.jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *