Årets sista skörd

Häromdagen var jag ute på lotten och skördade det sista. Fina hallon fortfarande. Det är så roligt att jag har både sommarhallon och hösthallon i min hallonhäck – när jag tror att hallonsäsongen är över för länge sedan så kommer det en ny omgång att njuta av i flera veckor.

20161024_134630.jpg

Och så plockade jag den sista grönkålen. Jag hade valt en lila sort i år, purpurkål hette den om jag inte minns fel. Den var kanske snyggare än den vanliga grönkålen, men annars gillar jag den vanliga bättre. Den här hade mindre blad, och det känns som att den inte blir riktigt lika mjuk och trevlig när man masserar den med olivolja och flingsalt som den vanliga grönkålen blir. Så nästa år går jag tillbaka till den vanliga sorten igen.

20160924_162515.jpg

Av den sista skörden gjorde jag grönkålschips med lakritssmak och en sallad med bönor, dadlar och picklad rödlök (salladen var inte helt raw).

Lite mangold fanns kvar på lotten också. Den är i kylskåpet nu och ska nog få gå i en grön smoothie.

Om jag hade velat så skulle jag nog ha kunnat skörda hallon i några veckor till och grönkål ända fram till jul. Men ärligt talat är jag trött på lotten för den här säsongen. Dagarna med skönt väder är så få nu, och det är inte säkert att det tajmar med de dagar jag har tid att vara ute på lotten (läs helger). Och då blir det bara ett trist måste att gå ut i gråväder, lersörja och kyla. Så jag beskar hallonhäcken, grävde upp grönkålsplantorna och grävde de delar av jorden som jag inte redan hade grävt tidigare, och nu betraktar jag min odlingslott som stängd till våren. Jag är mycket nöjd med skörden även det här sommarhalvåret – mitt tredje som lycklig lottägare.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
Bilden är från förra sommaren, men det var lika härligt i år.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *