Är raw food bättre än tillagad mat?

Teorin hos många hardcore rawfood-ätare är som bekant att mat som inte är upphettad till mer än 42 grader är bättre för dig än tillagad mat. Jag är absolut ingen näringsexpert , så fråga gärna någon som är det om du vill ha specifika råd om hur just du ska äta. Det här inlägget handlar snarare om hur jag ser på rawfood, vad jag gillar med det, varför jag äter det och varför jag inte bara äter det.

Jag gillar mat

Jag gillar mat. Jag gillar att laga mat. Jag gillar att äta mat. Jag gillar att experimentera mig fram till hur jag ska äta för att må så bra som möjligt. Jag gillar vegomat för att jag anser att det är det bästa sättet att äta, för planeten, för djuren och för mig. Jag är inte vegan, men min inställning är att ju mer vego (som i inget som är djur eller kommer från djur) jag äter, desto bättre. (Jag har hört talas om att det finns rawfoodare som även äter råa animalier, typ rått kött eller råa ägg, men alla rawfoodare som jag inspireras av äter växtbaserad rawfood – med några enstaka undantagslivsmedel som honung och bipollen.) Att äta mer rawfood är för mig ett sätt att äta mer vego.

Jag gillar rawfood – och varm mat

Jag tror inte på att det i alla lägen skulle vara bättre att äta maten raw. Däremot tror jag på, och gillar, variation. Det är verkligen häftigt att kunna gå ut i naturen, eller till min odlingslott, plocka min egen mat och sedan äta den rakt av – kanske med tillägg av lite kryddor och någon god olja. Det är också häftigt vad värme gör med mat. Att grönsaker som zucchini, kål, lök och paprika blir så mycket godare när jag steker dem än om jag äter dem råa. Att rostade nötter är ännu godare än råa. Att avstå från de smaker som kommer fram när maten värms upp, genom att bestämma att jag bara får äta rawfood, vore supertråkigt. Att inte få äta varm mat under vintern i Sverige vore också trist. Dessutom brukar man säga att man tar upp en del näringsämnen bättre om grönsakerna är uppvärmda, till exempel karoten i morötter och lykopen i tomater.

Rawfood inspirerar mig

Så varför äter jag rawfood om jag inte tror på teorierna bakom? Jag äter rawfood för att det inspirerar mig. Jag äter rawfood för att det finns så många roliga recept, kokböcker och bloggar att läsa och inspireras av. Jag äter rawfood för att den maten brukar innehålla ungefär det som jag vill ska vara grunden i min kost: grönsaker, nötter, fröer och vegetabiliska oljor. Jag äter rawfood för att det är nyttig och välgörande mat. Men jag äter inte bara rawfood.

Dessutom gillar jag att göra rawfood-efterrätter, bollar, kakor, glass och smoothies. Jag inser att det är diskutabelt om man ska äta särskilt mycket sådant. Är det verkligen bättre att äta sötsaker där det söta kommer från dadlar, agavesirap eller honung än där det kommer från vitt socker? I rawfoodvärlden anses det i allmänhet bättre. Enligt andra är det lika illa. Jag gillar det söta och vill gärna ha det i mitt liv. Kanske lurar jag mig själv när jag äter sådant, men jag tycker att jag mår bra av det, i lagom mängd förstås – bättre än om jag äter vanliga bakverk med socker och gluten – så jag planerar att fortsätta. Precis som jag planerar att fortsätta att äta både rawfood och tillagad mat.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *