Är cashewnötter raw food?

Cashewnötter är inte raw food. Cashewnöten är egentligen ett frö och sitter på en frukt, som ett äpple ungefär, och fröet är inneslutet i ett hårt skal. Enligt den här artikeln från rawfoodfamiljen, som för övrigt menar att cashewnötter inte är ett dugg nyttigt, så behöver man både ånga skalet och sänka ner det i ett hett oljebad och sedan torka nötterna i 70 grader för att det ska gå att använda nöten. Frukten som cashewnöten växer på går också att använda. När jag var i Brasilien fanns det cashewfruktsjuice på hotellfrukostbuffén, och jag vill minnas att den var god.

Inom stora delar av raw food-världen så finns en praxis av att använda cashewnötter och ändå kalla den mat man lagar för raw. Och eftersom mina inspirationskällor (raw food-böcker och bloggar) ofta gör så har det blivit att jag också gör det, alltså använder cashewnötter i raw food-recept utan att kommentera det. Men det är ju inte rätt egentligen. Precis som annars när jag använder ingredienser som inte är raw så ska jag tala om att cashewnötterna inte är det och att receptet alltså inte blir 100 procent raw food om man använder dem.

Det finns en del sorters cashewnötter som specifikt utges för att vara raw food. Jag vet faktiskt inte vad jag ska tro om det. Enligt den här artikeln (på engelska) finns det en tillverkare i Indonesien som faktiskt kan få fram cashewnötter utan att hetta upp dem. Hos Råvarubutiken läser jag att det är dyrt och omständligt att framställa cashewnötter som är garanterat råa  och att det därför blir billigare att köpa de vanliga.

Ibland hör man även att cashewnötterna skulle vara giftiga om de inte hettades upp. Jag lyckas inte hitta någon information om det när jag googlar, men på flera ställen läser jag att skalet runt nöten är giftigt.

Så för att sammanfatta:

  1. Vanliga cashewnötter är inte raw food.
  2. Om en viss sorts cashewnötter sägs vara framställda utan uppvärmning så ifrågasätt och ta reda på mer – jag säger inte att det inte kan vara sant; jag säger bara att det inte nödvändigtvis är sant :-)
  3. Inom raw food-världen används cashewnötter ofta ändå – gör gärna det om du tror att cashewnötter är bra mat, vilket jag själv tror. Men om du vill äta 100 procent raw food behöver du avstå från cashewnötter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *